BOLIVIA,  ETELÄ-AMERIKKA

BOLIVIAN LOUNAISOSA: KAUNISTA JA KARUA

Aamulla oltiin vielä pakkasen puolella.

Tässä postauksessa liikumme Bolivian lounaisosassa, jossa ei ole oikein mitään muuta, kuin komeita maisemia. Merkille pantavaa on se, että täällä ei todellakaan tarvitse odottaa turistien häipymistä, jotta saa otettua oman maisemakuvansa tai rajata kuvista pois japanilaisia kamerat kädessä juoksevia matkailijoita, sillä täällä on oikeasti rauhallista.

LAGUNA COLORADA

Upea Laguna Colorada eli värillinen järvi on matala, laskujoeton ja hypersuolainen. Se sijaitsee Eduardo Avaroan luonnonsuojelualueella. Kaunis väri tulee levistä. Valkoiset “saaret” sen sijaan ovat booraksia, joka suurina määrinä on myrkyllistä. Tämä on samaa ainetta, jota käytetään mm. sammenmädin säilöntään, juoksutteena hitsattaessa tai juotettaessa jalometallia, terästä ja rautaa sekä akvaarioiden puhdistukseen

Järven keskisyvyys on 45 cm, joten kahlaaminen onnistuisi helposti, jos vaan tarkenisi varpaansa kastella. Kahlaajista puheenollen täällä on nähtävissä kolme eri flamingolajia: punanflamingo (eli jamesinflamingo), andienflamingo ja chilenflamingo. Koska en ole asiantuntija, mutta omaan kiikarit, totean että saatoin nähdä kaikki. Koska mukana oli ainoastaan puhelimen kamera, en joudu tätä todistelemaan kuvin.

ARBOL DE PIEDRA

Arbol de Piedra eli kivipuu on seitsemän metriä korkea eroosion muodostama puun muotoinen kivipaasi. Kovat tuulet kuljettavat hiekkaa pitkin maita ja mantuja ja se kuluttaa pehmeää hiekkakiveä olevaa “puun vartta”. Mielenkiintoista olisi nähdä, miten tätä paljon kuvattua kohdetta aletaan tukea tulevaisuudessa — vai odotetaanko vaan, että päästään huutamaan “Timbeer!”, kun varsi ei enää kannattele.

SOL DE MAÑANAN GEYSIRIT

TÄSTÄ NOPEA VIDEO:

4,85 kilometrissä merenpinnan yläpuolella oli pirskatin kylmä muutenkin ja kova tuuli lisäsi hytinää. Välillä tuuli puuskissa niin, että tuntui ettei pysty hengittämään. Kuvissa on toki aurinkoista, mutta shortsit oli täysin väärä valinta. Annankin tässä vinkin, että kun olet reissussa, jossa lämpötilat ja säät vaihtelee, on tuollaiset pitkät sukat helppo nostaa nopeasti tarpeen tullen ylös – jos siis haluaa ehdoin tahdoin pitää shortseja ja näyttää vähän hassulta sukkineen. Geysirit oli upeita ja teki mieli mennä lämmittelemään lähelle 120-asteisia muta-altaita, mutta altaiden reunat on niin liukkaat, että on syytä pysytellä turvallisen matkan päässä. Tuon höyryn hengittämistä kannattaa myös välttää, mikäli se on mahdollista, kun tuulen suunta kääntyy tämän tästä heittäen höyryä milloin mihinkin suuntaan. Kaunista kuitenkin oli. Tavattoman kaunista.

JOTTEI KAIKKI OLISI PELKÄSTÄÄN RUUSUILLA TANSSIMISTA

Laitetaan tähän väliin vähän erilaista tunnelmaa. Usein kun ollaan karuissa maisemissa, saatetaan silti yöpyä jollain luksuksellisella keitaalla syöden hopeat ja kristallit kilisten valkoisten pellavaliinojen peittämissä pöydissä ja nukkuen egyptinpuuvillaisissa rypyttömissä lakanoissa. Joskus taas asutaan onnettomassa Eco Lodgessa, jossa on yöllä kylmä (sitä enteilee jo valmiiksi sänkyyn pedatut 5 peittoa). Netin luvattiin toimivan pari tuntia illassa, mutta jos sen kanssa taisteluun käytti aikansa, menetti juuri upeissa maisemissa saavuttamansa mielenrauha, sillä yhteys oli surkea. Päädyinkin ainoastaan ilmoittamaan läheisilleni olevani edelleen elämäni kunnossa, voimissani ja onnellinen. Semmonen muuten ihmetytti, että Boliviassa tuntui olevan tapana laittaa eco-sana hotellin tai lodgen nimen eteen ja sen ajateltiin oikeuttavan vähän riipin raapin olevat fasiliteetit. Ei kai sen sitä pitäisi tarkoittaa?

Happipulloja respassa. Onneksi ei tullut tarvetta.

TERMAS DE POLQUES

Polquesin kuumille lähteille oli oikein rakennettu altaan tapainen, jossa pystyi siististi kylpemään. Tarjolla oli myös koppeja, joissa vaihtaa asua. Ilma oli sen verran lämmennyt jo tässä kohtaa päivää, että olisi voinut pulahtaa, jos olisi huvittanut. Minua huvitti kuitenkin enemmän seurata, kun altaassa oli ainoastaan yksi pariskunta, jonka rouvaspuolinen henkilö oli niin sanotusti vähän avustanut luontoa lääketieteellisin keinoin. Huvittavaa ei suinkaan ollut rouva, vaan se, miten alueella olevat turistit ihailivat muka maisemia, mutta hämmentyneet katseet ajautuivat kuitenkin tuohon uhkeaan näkyyn altaassa. Siinä luonto kohtasi luonnon.

Koska aina pitää käydä vähän nurkan ja ikkunoiden takana kurkkimassa, löytyi tällainen. Suomalainen keksintö. Tyydyin heiluttamaan sisältä minulle hymyilevälle kokille, vaikka teki mieli koputtaa ikkunaa ja röyhistellä rintaa kertoen, että tää on hei meidän ansiota, että et joudu pyyheliinahommiin.

EDIT: Asianlaidan tarkistus johti tulokseen, ettei suinkaan tämä TELINE ole suomalainen keksintö, vaan keksintömme on astiankuivauskaappi. Kun tarkistin vielä tämänkin, selvisi, ettei sekään taida olla alunperin suomalainen keksintö. No, ainakin tuli tarkistettua ja onneksi pidin intoni kurissa siellä ikkunan takana. Toki voisin nyt deletoida tämänkin kappaleen, mutta en tee niin. Tämä toimikoon hyvänä esimerkkinä siitä, miten helposti sitä muistaa asioita väärin ja saattaa jakaa eteenpäin ihan höpö-höpö-tietoa. Monessa kohdassa tämänkin reissuni postauksia asiatarkistaessani törmäsin niin moniin eri faktoihin, että jätin jopa jonkun aiheen kokonaan pois. Vaan eipä tämä nyt muutenkaan mitään tieteellistä tekstiä ole, joten varauksella näitä matkapostauksia kannattaa aina lukea.

DESIERTO SALVADOR DALÍ

Salvador Dalín autiomaa näyttää nimensä mukaisesti siltä, kuin espanjalainen viiksiniekka olisi surrealistisuuspäissään käynyt vähän järkkäämässä maisemaa uuteen uskoon.

MILLÄ TÄÄLLÄ LIIKUTAAN? TOYOSALLA TIETENKIN!

Täällä todella saa aika rauhaksiin liikkua, kuten videolta näkyy:

Toyosalla? Ei, tässä ei ole kirjoitusvirhettä, sillä Boliviassa todella ajetaan Toyosalla. “Toyota, jos et muuta saa“. Näinhän sitä joskus koltiattarina ilkuttiin, mutta se ei nyt liity tähän. Bolivialainen Toyosa S.A. on 1981 perustettu menestyvä yritys, joka myy yksinoikeudella Toyota-automerkkiä Boliviassa.

Jossain vaiheessa kuski muuten ilmoitti, että NYT käydään yli viidessä kilometrissä, kun tie ylitti pienen nyppylän. Oltiin siis korkeammalla kuin Mont Blanc eli kyllä Toyosa on kykenevä auto!

Videolla ihmettelen pienillä kivillä merkattuja parkkinapaikkoja ”keskellä ei mitään”!
Järjestys se näköjään olla pitää.

LAGUNA VERDE

Laguna verde eli vihreä laguuni on upea. Väri vaihtelee vaaleasta turkoosista tummaan smaragdiin, johtuen pohjan sedimenteistä eli tuulen ja veden mukana kulkeutuneista kerrostuvista maa-aineksista, jotka koostuvat ainakin lyijystä, rikistä, arsenikistä, kuparista ja kalsiumkarbonaatista.

Järven taustalla näkyy kartioimainen reilut 5,8 kilometriä korkea aktiivinen tulivuori Licancabur, joka itse asiassa kohoaa Chilen puolella. Luin, että vuorta olisi käytetty joskus NASA:n kokeisiin, kun on haaveiltu mars-lennoista. Tiedemiehet uskoivat, että täällä oleva ohut ilma, korkea ultraviolettisäteily ja vaihteleva lämpötila ovat samanlaisia kuin Marsissa. Taitaapi olla jäissä miehitetyt mars-lennot, joten jatketaan vaan kaikessa rauhassa hipaisuja maanpallolla.

12 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Upeita paikkoja! Noihin maisemiin olisi todella hauskaa palata, on erityisesti Marikan yksi suosikkipaikoista. Ja kieltämättä itsellänikin on erittäin positiiviset mielikuvat, lukuun ottamatta vuoristotautia, jonka oireista tuolla kärsin.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo Andien ylänkö on todella upeaa aluetta. Koko ajan sitä haluaisi enemmän ja enemmän päästä taas reissaamaan Etelä-amerikkaan. Minkälainen lämpötila tuolla ylängöllä oli? Itselleni on jäänyt mieleen kylmyys, varsinkin aamuisin ja iltaisin. Näkykö siellä muuten myös flamingoja?

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Tanja! Olo ei tuntunut muuten oudolta, kun että välillä saattoi vähän ”kuva siirtyä” ja puuskututti kuin aikoinaan keuhkokuumeesta toipilaana. Olin todella onnekas, kun ei esimerkiksi päänsärkyä ilmennyt lainkaan.

  • Terhi

    Kerrankin paikka missä ei tarvitse hätistellä muita turisteja pois kuvauskohteen tieltä 🙂
    Niin hienoja maisemia, että rupesi tekemään mieli Etelä-Amerikkaan. Olisi muuten karsea kohtalo pudota tulikuumaan mutalammikkoon. Huh

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Terhi ja äläpä muuta sano! Kyllä sai ihan rauhassa kuvata. Kyllä Etelä-Amerikasta löytyy monta upeaa paikkaa, ala vaan suunnitella reissua:)

  • Pirkko / Meriharakka

    Tuota suuntaa Boliviassa en harkinnutkaan omalle matkallemme, taitaa tosiaan olla vähän vähemmän vierailtu ja hehkutettu kolkka kyseisessä maassa. Tuo pukeutumiskuvio silloin kun liikutaan lämpötila-alueella 0 – 35 ja tavoitteena on minimoida matkatavarat on kyllä haastava! Seuraava reissumme Afrikkaan, jossa odotettavissa on vain lämpötilaväliä 25-35 tuntuu helpommalta 🙂

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Pirkko! Haastavaa todella, varsinkin kun pyykinpesukaan ei tule kysymykseen, jos yöpaikka vaihtuu päivittäin eikä halua kuljettaa märkää pyykkiä repussaan:) Ostin tälle reissulle kompressiopussin, mihin runttasin vaatteet. Nyt täytyi vaan luopua siitä, että vaatteet olisi aina kuin suoraan silityksen jäljiltä. “Fiksulla kaupunkilomalla” tämä ei tietenkään tulisi kysymykseenkään, mutta tuolla se ei häirinnyt niin paljon, vaikka kuulunkin niihin, jotka silittää lähes kaikki vaatteet. Ai-jai. Afrikka….. jään odottamaan minne matkanne vie:)

  • Paula - Gone with the Gastons

    Upeita maisemia! Meidän matkat menee kanssa juurikin noin, että yhtenä iltana on kristallia ja toisena nukutaan suunnilleen jossakin mörskässä.. ha ha! Mutta se on kaikki sitä seikkailua. Tuo 5 peittoa olisi saanut minut kyllä kauhistumaan, että kuinka kylmää sieltä on tulossa. Mahtavaa kun kerrankin pääsee sanomaan, että ei tarvitse odottaa, että turistit siirtyy kuvasta pois. Ihan parasta!

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Paula! Tykkään kyllä kovasti erilaisista majoituksista ja ihan rehellisesti, en kyllä viihtyisi montaa päivää kristalleissa. Pienet hotellit, joissa on kiva henkilökunta ja kotoisa tunnelma on parhaita. Olin just aivan huipussa pikkuhotellissa Gili Trawanganilla, jossa heti tullessa liityttiin yhteiseen whatsup-ryhmään henkilökunnan ja muiden asukkaiden kanssa ja näin saatiin laitettua viestiä ja pyydettyä apua tai kerättyä porukkaa lähtemään yhdessä esim snorklaus-retkelle ja näin jaettua kuluja. Mutta siitä sitten myöhemmin:)

  • Eila / Metkaamatkustelua

    Olipa mielenkiintoisia maisemia ja todellakin ilman turistilaumoja. Etelä-Amerikka on itseltäni melkein kokonaan näkemättä Brasilian turistirannikkoa lukuunottamatta. Tuollaiselle reissulle olisi varmasti hankalaa pakata oikeanlaisia vaatteita ja muita varusteita mukaan, kun minulle tuottaa hankaluuksia pakata tarvikkeet tällä viikolla alkavaa parin viikon Lapin reissua varten ystävättären ja koirien kanssa. Majoitumme sentään neljän seinän sisällä ja vesijohtoveden äärellä, mutta lämpötilat ja kosteusolosuhteet saattavat vaihdella paljonkin.

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Eila! Juu kyllä se aina haasteensa tuo, kun samalla reissulla (Ecuador, Bolivia, Chile) on sekä yli 30 astetta paahdetta että pikkusen pakkasen puolelle menevää lämpötilaa. Sadetta oletin olevan paljonkin, mutta ei onneksi missään vaiheessa satanut niin, että olisi tarvinnut sen kummempia sadeasuja tai että olisi vaatteet sen takia joutuneet jäähylle odottamaan kuivumista. Upeaa Lapin reissua teille! Vieä ei kai itikatkaan ole liiaksi kiusana?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *