ECUADOR,  ETELÄ-AMERIKKA

ECUADOR: TULIVUORIA, INKARAUNIOITA JA PÄIVÄNTASAAJA


Ingapirka ja Ecuadorin suurimmat tunnetut inkarauniot

Ellipsin muotoinen auringontemppeli.

Inkat olivat niin kovia tyyppejä, että he eivät tarvinneet edes laastia. Huolellisesti hiotut ja toisiinsa täydellisesti sopivat kivet ladottiin vaan päällekkäin. Rakennelmat tehtiin mahdollisimman korkealle, jotta auringon ja kuun palvojina oltiin mahdollisimman lähellä jumalia.

Kato nyt! Voiko söpömpiä ruohonleikkureita olla?

Moni kukka päältä kaunis.

Angel trumpet on kasvi jota käytetään rikollisiin tarkoitusperiin huumausaineena, jotta saadaan uhri kanttu vei ja voidaan ryöstää hänet.

Kasvi on erittäin vaarallinen ja se aiheuttaa hallusinaatioita tai jopa kuoleman. Voit myrkyttyä pelkästään hipeltämällä kasvia, joten näpit irti!

Inka trail
Vanha Inkojen tie
Hmmm, kuulin, että näitä kutsuttiin nimellä morocho, mutta en ole ihan varma sanasta. Kyse on kuitenkin ikään kuin mortteleista, joita käytettiin rakennuksiin tarvittavien kivien muotoiluun ja hiomiseen toisiinsa sopiviksi.
Seremonialliset kylpyammeet, joissa kylvettiin ennen riittejä ja juhlallisuuksia. Puhtaus ennen kaikkea, siitä minä tykkään.
Giljotiini, mikäli tuli tarvetta pään katkaisuun.
Giljotiinin kautta laiduntamaan?

Ensin oli Cañari-heimo, sittemmin mukaan liittyi Inca-heimo ja nyt ???




Cuy con sus hijos eli marsu poikineen. Olen aiemmin marsua jo syönyt, joten jätin tällä kertaa väliin. Ei noissa mitään vikaa ole, mutta vähän hankalia syötäviä. Hinta taisi olla katugrillissä lähemmäs 20 euroa lisukkeineen.


Parque nacional Cotopaxi

Andeilla sijaitseva Cotopaxi on maailman korkein (5911m) aktiivinen tulivuori. Sana cotopaxi tarkoittaa paikallisella kielellä kuunkaulaa.

Prensa Latina -lehden mukaan Cotopaxi-tulivuori on aiheuttanut noin kahdeksan tuhatta maanjäristystä 21. lokakuuta 2022 lähtien. Nytkin tulivuori savutti niin, että sen lumipeite ei ollut vitivalkoista nähnytkään. Kauheeta sottaamista.

Vuonna 1877 tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä hevosia pääsi karkuun ja nyt Parque Nacional Cotopaxissa on yli 300 villihevosta.

Täällä oli aikamoisen leppoisaa patikoida, mutta kerrospukeutuminen tuli toki tarpeen, sillä sää muuttui hetkessä. Juuri kun olit saanut pipon päästä, alkoi tuulla ja kun olit saanut pipon takaisin ja vielä hupunkin suojaamaan päätäsi kovilta tuulenpuuskilta, sää muuttui aurinkoiseksi ja tuuli tyyntyi. Pipoa pois ja takkia auki. Vekslaajan ja säätäjän paratiisi siis.

Andienkondoreita on Ecuadorissa 80 paria ja niille tulee villihevosista aika ajoin kunnon pitopöytä. Näin yhden andienkondorin, mutta kuvaan en sitä saanut. Jää siis sana sanaa vastaan -tilanteeksi, jos tulee väittely, että näinkö vai en.


Päiväntasaaja eli ekvaattori — leveysaste nolla

“Leveellä mennään” ja pullistellaan sillä maapallo on täällä ympärysmitaltaan 40 075 kilometriä. Halkaisijakin on 43 kilometriä enemmän kuin napojen välillä. Täällä on kuulemma painovoimakin himppasen pienempi kuin muualla eli ilmeisesti siksi tuntui askel yhtä keveältä kuin reissumieli.

Quitsato Sundial oli paikka, jossa käytiin toteamassa, että täällä ollaan keskellä suurta aurinkokelloa.

Prikulleen päiväntasaajalla, kertoo puhelimen paikannin

Olin joskus sellaisessa paikassa (sekin Quiton lähistöllä) kuin La Mitad del Mundo ja siellä hassutettiin turisteja sillä, että kananmuna pysyi jonkun tikun nokassa, koska oltiin päiväntasaajalla ja tehtiin demonstraatioita siitä, miten vesi pyörii yhdessä kohdassa toiseen suuntaan ja heti metrin päässä (päiväntasaajan toisella puolella) toiseen suuntaan. Höpö-höpö. Täällä sen sijaan todettiin vessan kyltissä ykskantaan, että nuo ovat vaan temppuja ja turha lukkiutua testailemaan vessakoppiin mitään temppuja, syntyy vaan turhaa jalat ristissä odottavien jonoa.

Wc:n kyltissä kerrotaan, että on turha kuvitella testailevansa coriolis-ilmiötä vessanpytyssä, sillä efekti on hyvin heikko ja sitä paitsi veden virtaussuunta riippuu täysin pytyn muotoilusta.
Tällä havainnollistetaan, miten menee päiväntasaukset ja -seisaukset milläkin leveysasteella.
Mun popot päiväntasaajalla.

Volcán Cayambe on ekvaattorin korkein kohta ja tämä on samalla ainoa kohta päiväntasaajalla, jossa on lunta.  

Volcán Cayambe ei ole aktiivinen. Ecuadorissa on itse asiassa 84 tulivuorta, joista ainoastaan viisi on aktiivisia.

Sekä Cotopaxi että Cayambe ovat kerrostulivuoria, mikä tarkoittaa, että ne ovat jyrkkärinteisiä ja kerrokset koostuvat laavasta ja tuhkasta. Kerrostulivuori syntyy, kun hidas laava jähnettyy vuoren rinteille. Kilpitulivuoret puolestaan syntyvät, kun huomattavasti nopeammin juokseva basalttilaava leviää laakeasti.

Meille tutunpia kerrostulivuoria ovat Teneriffan Teide, Etna ja Vesuvius Italiassa sekä Japanin Fuji — toisin sanoen ne kaikki jylhemmän näköiset.

 

10 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Inkat tosiaan ovat olleet kovia tyyppejä, mutta enpä tiennyt raunioita olevan Ecuadorissakin. Cotopaxille on toive joskus päästä patikoimaan. En ole varma onko se vai paluu Galapagossaarille, vaiko kenties Amazon se suurin syy palata maahan.

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Mikko! Kyllä minulle Galapagos on ollut yksi hienoimmista kohteista. Amazonilla on tietenkin myös aivan huikea tunnelma. Ihanaa, kun maailma on täynnä upeita luontokohteita ( kunhan emme pilaisi niitä…)

  • Merja / Merjan matkassa

    Ecuadorin “inkamaisemat” näyttävät samalta kuin Perussa. Kuvien perusteella ei osaisi sanoa kummassa maassa ollaan. Perussa kävimme katsomassa andienkondorien aamulentoa. Meillä kävi tuuri, koska näimme niitä useita. Uljaita lintuja!

  • Pirkko / Meriharakka

    Marsua tuli maisteltua Perussa – tosin kompromissina viiden tähden hotellin ravintolassa, ei katukeittiöstä. Ravintolassa se oli jo muokattu vähemmän marsua muistuttavaan muotoon 🙂 Päiväntasaajallakin tuli tuolla käytyä, kuten myös Ugandassa ja Sao Tomella. Suosittelen erityisesti jälkimmäistä, jos sille suunnalle satut!

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Pirkko! Minullakin marsu-kokemus oli ns. kunnon ravintolassa Quitossa. Marsu näytti kyllä ihan samanlaiselta ja etenkin nököttävät etuhampaat muistan hyvin. Uganda on ensi talven suunnitelmassa, mutta Sao Tome (myös teoriassa) tutkimaton minulle. Täytyypä lukea postauksistasi siitä tarkemmin. Kiitos vinkistä:)

  • Ne Tammelat

    Kiitos, Tammelat! Peru ja Ecuador kiinnostavat kovasti Etelä-Amerikan kohteista, nyt kun sinne ollaan saatu jo ensikosketus Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn kautta. Tosi kiva yksityiskohta tuo päiväntasaajalla käynti, sellainen olisi kiva saada myös omalle listalle mukaan 🙂

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      No sitten vaan pakkaatte laukkunne ja jatkatte Etelä-Amerikan tutkimuksianne! Iso suositus myös Galápagokselle, jos päätätte Ecuadoriin lähteä!

  • Reissu-Jani

    Ecoadorissa näyttää olevan vähän kaikkea mahdollista – rantaa, vuoria ja viidakkoa, ja kaikkea siltä väliltä. Olisi kiva joskus käydäkin, vaikka jotain pientä hässäkkää siellä on ollut viime kuukausien aikana. No taitaa olla maanosan tapa että hässäköitä on siellä ja täällä.

    • Hannele / Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Jani! Ecuadorissa todella on kaikkea ja ei sovi unohtaa Galapagosta, jossa olen aiemmin ollut. Aivan huikea saarihyppely ja luonto! Hässäköitä en nähnyt ja useinhan ne pystyy kiertämään. Mikäli tarkoitit levottomuuksia. Vähän reissuni jälkeen oli iso tulivuorenpurkaus kulkemillani seuduilla ja samoin iso mutavyöry. Ainahan on mahdollista, että sattuu omalle kohdalle, mutta toivotaan että sen kaltaiset seikkailut jää kokematta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *