AATOKSIA

KUINKA USEIN…?

En itse asiassa pidä yhtään ketjukirjeistä enkä minkäänlaisista somehaasteista, mutta tämä Reissukuume-blogin haaste tuntui niin kivalta, että päätin ottaa sen vastaan. Lisäksi syysflunssan kourissa ja sahaavan kuumeen kanssa pystyi tätä tekemään pätkissä. Osallistu kaikin mokomin itsekin — haasteeseen, ei flunssaan! Jutun lopussa on ohjeet.

Kysymys kuuluu: ”Kuinka usein…?”

…käyt vuoden aikana ulkomailla?

Tänä vuonna olen tehnyt kolme reissua. Viime vuonna tein neljä reissua. Joinain vuosina kaksikin on riittänyt. Pääasia on, että talvella pääsee kauaksi ainakin pariksi viikoksi ja kesällä ystäväporukan kanssa vähän lyhyemmälle reissulle. Kaikki muu on tietenkin plussaa. Palkallista lomaahan saisi tietenkin olla enemmän ja runsas palkankorotus auttaisi myös, mutta tällainen yhdistelmä anomuksia tuskin menee läpi:)

…lähdet viime tipassa kentälle?

En ikinä. Lähden mieluummin ajoissa kentälle, jotta ei tarvitse tuskailla jonojen hidasta liikkumista tai muiden säätämistä kentällä. Aika usein se hermostuminen mielestäni johtuu siitä, että itse ollaan oltu kauniisti sanoen aikaoptimisteja eikä täten kestetä muiden hitaanpaa toimintaa turvatarkastuksessa. Muutenkin turvatarkastus saattaa olla ihmiselle hyvinkin stressaava tilanne eikä sitä auta yhtään se, että joku puhisee ja paiskoo tavaroita selän takana. Eri asia toki on jos joku tahallaan hidastelee, mutta harvemmin kai kukaan niin tekee. Kaikki eivät ole niitä, jotka matkustavat monen monta kertaa vuodessa. Siellä on ihmisiä, joille matka on ensimmäinen ikinä tai todella pitkään aikaan ja silloin kaikki on uutta. Tämä meni nyt vähän saarnaamiseksi. Toinen syy lähteä ajoissa kentälle on se, että pidän kentokenttätunnelmasta. On kiva juoda lasillinen kuohuvaa, capuccino ja croissant ja katsella ihmisten toohotusta edestakaisin. Mikä muuten siinäkin on, että niin kauan kuin muistan, mulla on ollut nuo samat lähtörituaalieväät. Enkä muuten ole ikinä istunut The Oak Barrellissa:)

Joskus on myös käynyt niin, että tiellä kentälle on ollut iso kolarisuma, kerran olen itsekin ollut pienessä kolarissa juuri ennen lentokenttää ja kerran oli (muistaakseni Dominikaanisessa tasavallassa, en ole varma) tie katkaistu palamaan sytytetyillä autonrenkailla. Koskaan en näidenkään takia ole onnekseni myöhästynyt lennolta.

… katselet äkkilähtöjä?

Todella harvoin, sillä työni ei salli impulsiivisia reissuja. Toisaalta jos loma on suunniteltu johonkin ajankohtaa, en jää odottelemaan äkkilähtöjä, vaan haluan suunnitella ja haaveilla ajoissa. Joskus voin toki vähän käydä läpi, että mitä siellä on tarjolla ja vähän kyseenalaista, että onkos ne nyt niin halpoja oikeasti ja toisaalta etsiä syytä, että mikäs siinä on, että nämä on jäämässä käsiin. Ikinä en ole muuten äkkilähdölle lähtenyt, ootko sä?

… päätät matkakohteen?

Riippuu. Suurimmaksi osaksi reissaan itsekseni. Ns. isommat reissut ei ikinä valikoidu minkään muun kuin kohteen mukaan. Pienemmät reissut saatan tehdä kompromissina (toki teen kaikkeni, että saan toiset haluamaan samaa kuin minä, hehe). Ikinä en lähde mihinkään kohteeseen jonkun toisen mieliksi, sillä reissut käy aina sen verran lompakolle ja lomia on niin vähän, että sellainen ei tule kuuloonkaan.

… ylität matkabudjetin?

Voi, voi….. Kirjoitan vanhalla mekaanisella Remingtonilla ja just nyt sattui niin, että kirjoitin liian nopeasti ja löin kahta vierekkäistä kirjainta samaan aikaan ja nyt on kirjasinten varret takertuneet toisiinsa.
Eli hypätäänpä seuraavaan kysymykseen…

… suosit jotain muuta matkustusmuotoa lentämisen sijaan?

Lyhyet lomat ja pitkälle halajaa mieli. Kyllä se menee aina lentomatkailuksi. Tosin kompensoin (ja selittelen) tätä myös monilla muilla arjen valinnoillani, mm. yksityisautoilemattomuudella.

… ajaudut reissussa riitaan?

Riitaan? No sen voi välttää lähes 100-prosenttisesti lähtemällä reissuun yksin. Tai seurassa, jonka tuntee.
Jos lähtee uuden matkakumppanin kanssa, kannatta aina vähän kartottaa, että mitä toinen haluaa reissussa tehdä ja mitä nähdä. Mitkä on tavat: onko kaveri aamunvirkku ja illantorkku vai päinvastoin.
Vaikka kohteessa olisikin ihan eri mielenkiinnon kohteet, kannattaa ehdottaa, että ei kuljettaisi koko ajan ”käsi kädessä”, vaan voisi välillä hajaantua ja tehdä omia juttuja ja sitten taas mennä vaikka illastamaan yhdessä. Siinä riittää illalliselle juttua, kun kumpikin tohkeissaan kertoo, mitä on nähnyt ja kokenut.

… etsit kohteesta tietoa muista blogeista tai muualta somesta? 

Aina. Luen muutenkin blogeja ja merkkailen aina ylös listoilleni matkakohteita ja niiden nähtävyyksiä ja muita vinkkejä. Ennen reissua alan seuraamaan kohteeseen liittyviä instagram-sivuja tai hashtageja joko löytääkseni vinkkejä tai ihan vaan fiilistelläkseni, että kohta olen tuolla. Joskus myös saataan ottaa yhteyttä johonkin matkabloggaajaan ja kysellä lisää jostain yksityiskohdista. Samoin muuten tykkään itsekin vastailla, kun joku kyselee jostain kohteesta.

… vuokraat reissulla auton?

Itse asiassa en ole ikinä itsekseni vuokrannut autoa, vaikka ajanut olen joskus kauan aikaa sitten paljonkin. Mielelläni lähden kyllä roadtripille, jos saan istua kyydissä ja hoitaa kartturin hommat.
Toisaalta myös fillarin vuokraaminen on mukavaa leppoisissa paikoissa.

…välttelet matkalaukkujen purkamista reissun jälkeen?

Anteeksi, nyt on kuuluvuus vähän huono….haloo…voitko toistaa kysymyksen……

No, okei. Aina. Aina. Voi peijooni, aina. Otan kyllä heti dry-sackistä märät uikkarit tai muut kosteat vaatteet, mutta siinäpä se. Tykkään tässä hommassa syödä norsun paloina ja jätän reppuni niin, että päivien aikana aina ohi mennessäni asioita liikkuu paikoilleen ikään kuin vaivihkaa ilman sen kummempaa stressiä. Juurihan on oltu lomalla rentoutumassa, ei kannata heti alkaa pingottaa.

Lisään vielä oman , alkuperäiseen sisältymättömän, bonuskysymykseni:

…. kaduttaa, että tuli lähdettyä reissuun?

No ei ikinä! Reissu kuin reissu, oli se matka maailman ääriin tai kalareissu lähijärvelle, yksin tai yhdessä, pitkään hoidettavilla loisilla tai ilman, tuo aina pääomaa kokemuksiin ja lisää itsensä tuntemista.

Ohjeet

Kuinka usein..? -blogihaaste matkabloggaajille

Osallistu blogihaasteeseen! Toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti ja kopioi ne mukaan myös omaan postaukseesi:

 • Kirjoita blogiisi postaus, jossa vastaat haasteen kymmeneen kysymykseen.
 • Linkitä jutustasi alkuperäiseen, Reissukuume-blogin liikkeelle laittamaan Kuinka usein..? Blogihaaste matkabloggaajille -postaukseen.
 • Halutessasi voit haastaa mukaan haluamasi määrän muita bloggaajia. Huom! Kaikki bloggaajat voivat osallistua haasteeseen – myös ilman henkilökohtaista haastamista.

Alkuperäinen postaus

29 Comments

 • Reissu-Jani

  Hauskoja kysymyksiä ja vastauksia. Itsekin saavun lentokentälle hyvissä ajoin vaikka matkustan pääsääntöisesti käsimatkatavaroilla ja yleensä näin vältän desk jonotukset. Turvassa voikin sitten mennä pidempään – kuten tällä hetkellä Helsingissä oleva kaaos joka tuntuu vaan pahentuvan. Joten ajoissa jonon jatkoksi ja sitten portin 42 läheltävä olevalta R-Kioskista hakemaan ”lähtöbetonit” – perinne, siis Helsingin lentoasemalla.

 • Mari/ Maailma kotina

  Jäin miettimään, että ehkä vois ensi kesälle suunnitellussa pidemmässä 2 kk:n tripillä suunnitella jotain päiviä, että miehen kanssa tehdään omia juttuja ja dinnerillä jaetaan kokemuksia. Hyvä idea!

 • Mari Jalava

  Onpa hauska haaste. Ja niin samaa mieltä tuosta riita-asiasta. Vaikka itse matkustankin mieheni kanssa, niin periaatteena on pysynyt se, että jos en hänen kanssaan matkusta (ollaan oltu yli 30 vuotta jo yhdessä), lähden yksin. En siedä matkoillani kompromisseja. Ja koskaan ei myöskään ole kaduttanut matkalle lähteminen, ainakaan enää kotiinpaluun jälkeen.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mä taas tykkään näistä, ovat mielestäni hauskoja. Aika vähän kuitenkin tulee osallistuttua, kun on niin paljon kaikkia muitakin juttuja jonossa. Tähän vastaaminen on harkinnassa, meillä siitä tulisikin varsin kiinnostavaa. Joissain asioissa olemme varmasti keskenämme samanlaisia, mutta joidenkin osalta erot ovat varsin suuriakin.

 • Pirkko / Meriharakka

  Ainakin osittain mentäneen samoilla linjoilla, matkakohteet omien suunnitelmien ja mieltymysten mukaan, ei sen mukaan minne milloinkin sattuisi äkkilähdön saamaan.
  Lähtöjä noin kerran kuussa, tosin osa niiistä kotimaassa eikä siis lentäen. Lentäen lähdöt optimoiden aika tarkkaan kentälle menoa siten, että ollaan sopivasti, muttei liian aikaisin.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Pirkko! Itselläni haasteena kentälle menossa Suomessa se, että liikun julkisilla ja asun Hämeenlinnassa eli nykyään joutuu melkeinpä valitsemaan lennon sen mukaan, että miten pääsee kentälle, kun sopivia linja-autovuoroja on kovasti karsittu. Toki ihastuin Glow-hotelliin kentällä, mutta se vaihtoehto aina vähän kirpaisee kukkaroa avatessa.

 • Ne Tammelat

  Kiva haaste! Täytyy pitää mielessä tämä. Paljon samankaltaisuuksia reissukohteiden ja budjettien suhteen. Yhdessä eroamme täysin, sillä laukut puretaan meillä heti kotiin tultua ja pyykkikone lähtee pyörimään saman tien. Tämä juontaa varmaan siitä, että menemme todella tiukilla vaihdoilla reissusta töihin, niin parempi vaan ottaa heti arjesta kiinni. Digitaalista purettavaa riittääkin sitten kuukausikaupalla 🙂

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Ne Tammelat! Itsellänikin usein tiukasti töihin, mutta yritän pysyä silti aina hetken letkeässä lomamoodissa. Sehän onnistuu noin 3 tuntia:) Digitaalinen purettava on mukava jättääkin myöhemmäksi, sillä on ihana nähdä kuvista, mitä kenties olisi muuten unohtunut.

 • Sandra/ The Present is Perfect

  Kiva taas blogihaastetta pitkästä aikaa ja vähän uudella kulmalla. Itse tykkään mennä aina hyvissä ajoin kentälle, jos olen lentämässä Helsinki-Vantaalta. Menen oikeastaan aina kentälle junalla Tampereelta, enkä uskalla laskea sen varaan, etteikö VR olisi myöhässä. Tilanne on kuitenkin toinen, kun lennän kotikentältä. Juuri pari viikkoa sitten löysin itseni miettimästä, että hyvin riittää olla 20 minuuttia ennen boardingia paikalla.

  Pitää miettiä, jos itsekin tartun blogihaasteeseen!

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Sandra! Hauska muuten tuo ajatus, että kotikentälle ehtii kyllä ajoissa, vaikka samalla lailla saattaa tulla joku ikävä hidaste pienelläkin matkalla. Vähän samanlainen ajatus, kun itselläni on aina, jos tulen kauempaa monen lennon ketjutuksella kotiin, että kun on päässyt esim. Amsterdamiin, niin sitähän on jo tavallaan kotinurkilla:)

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

  Hei
  Oli kiva lukea tämä haastepostaus. Jotain samoja piirteitä, itsekin tykkään lyödä lukkoon asioita hyvissä ajoin jotta voin fiilistellä ennakkoon ja tietty googlailla ja suunnitella.
  En riitele matkoilla, olen yleensä se matkanjohtaja-opas-tyyppinen henkilö, joka kulkee tiimilippu heiluen eteenpäin ja muut seuraavat 🤭 noo, kyllä mä niitä matkaan liittyviä suunnitelmia teen matkatovereita (lue: lapset) kuunnellen. en ole ikinä matkustanut yksin, mutta se on suunnitelmissa 🤩
  Enkä ikinä ole myöhässä, aina todella hyvissä ajoin 🙄 jopa niin hyvissä että ehkä siinä jotain neuroottista on. Ja joo, erilaisiakin piirteitä löytyi, minä puran matkatavarat nopeasti, koska se purkamaton matkalaukku huutelee ikävästi ja pilaa fiiliksen..

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos Tanja! Aika moni näyttää olevan järkevä ja purkaa laukkunsa heti. Minä olen mielelläni myös sen matkan johtaja-suunnittelija-järjestäjä, jos porukalla lähdetään. Varsinkin jos onnistuu yllättämään muut positiivisesti löytämällä jotain jännää katsottavaa tai kivan ruokapaikan, tulee siitä tosi hyvä mieli.

 • Cilla Maria Travel

  Rakastan näitä haasteita, koska niistä oppii aina paljon uutta muista bloggaajista! Huvitti tuo kirjoituskonevastaus 😀 Ja tulipa muuten mieleen, että mä tunnen ihmisiä, jotka ON katuneet matkojaan. Itellä ei kävis mielessäkään, koska vaikka sattuiskin jotain, niin aina ne tilanteet opettaa kuitenkin!

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Cilla Maria! Ei kävis mullakaan mielessä katua mitään. Oppimassahan siellä reissussa ollaan ja pienten kommelusten myötä oppii ennen kaikkea itsestään ja se on musta elämän suola!
   Isälläni oli aikanaan tollanen vanhanaikainen kirjoituskone ja kyllä tuli muuten huutia, jos meni koheltamaan sen kanssa. Ja mähän menin;)

 • Paula - Gone with the Gastons

  Näitä haasteita on aina mukava lukea kun voi vertailla vähän miten itse vastaisi mihinkin. Ja samalla jotenkin oppii tuntemaan henkilöä siellä blogin takana vähän paremmin. Nytkin oli kyllä ollut aika moneen kohtaan hyvin samanmoiset vastaukset. Ehkäpä tartun itsekin tähän haasteeseen.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Paula! Totta, että näissä haasteissa on hauska vertailla, miten toimitaan. Sitä ei edes omista kavereista aina tiedä, että missä asioissa on särmä ja missä leväperäisempi, saati sitten blogin kirjoittajista. Olisi hauska lukea oma vastineesi:)

 • Aila ja Juha

  Olisipa hauska vastata tähän. Kysymyksiä lukiessani tuli kyllä mieleen, että suurin osa vastauksistani alkaisi: ”En oikeastaan koskaan…” Eipä lennellä, ei vuokrata autoa, koska mennään omalla, ei riidellä, matkalaukut puretaan hetkessä jne. Ehkäpä vastaukseni olisi yhtä hauska kuin sinunkin. Aila

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *