Nicaraguan artikkelikuva Hipaisuja Maapallolla
KESKI-AMERIKKA,  NICARAGUA

NICARAGUA: OLIKO SAN JUAN DEL SUR HERVOTON BILEMESTA?

HETI ALKUUN PIENI TUNNELMAPÄTKÄ VIDEON MUODOSSA:

Kristus-patsas vartioi San Juan del Surin rantaa
San Juan del Surin ranta. Taustalla kristus-patsas
Irvistys ei johdu mistään muusta kuin siitä, että häikäisee.

Missäpä ei olisi omaa kristus-patsasta. Niin oli San Juan del Surissakin. Kun nicaragualainen liikemies halusi kunnioittaa Jeesusta parannuttuaan syövästä, hän päätti rakennuttaa patsaan. Sen suunnitteli costaricalainen kuvanveistäjä ja arkkitehti Max Ulloa Rayo ja sen rakentaminen kesti kaksi vuotta.

Patsaalla on vieraillut kuuluisuuksia Jimmy Carterista Halle Berryyn ja Morgan Freemaniin ja nyt… en minä. En nimittäin jaksanut lähteä kipuamaan ja olin muutenkin päättänyt pitää täällä San Juan del Surissä älä-tee-oikein-mitään-päiviä ja niinpä tyydyin ihailemaan patsasta aamuin illoin aina eri valossa alhaalta käsin. En myöskään kaivannut sen kummemmin näköaloja, sillä olin päättänyt pysytellä kävelymatkan etäisyydellä enkä saada mitään ideoita. Näitä päiviä on hyvä olla, jotta jaksaa taas pyöriä ja hyöriä ja tutkia nähtävyyksiä intensiivisemmin.

Aamujen pelastus, kun löydät kahvikoneen, josta saa lorotettua kahvia jo klo 6
Nukkuva koira rannalla
Nukkuva henkilö rannalla

Aamuisin pitää lähteä ajoissa ulos, jotta totuus paljastuu. Ensimmäisenä aamuna on aina suuri arvoitus, löytyykö kahvilaa, josta saisi kukon laulun aikaan kupillisen. San Juan del Surissa se ei onnistunut. Onnekseni löysin jonkinlaisen ympäristöön täysin sopimattoman (eli liian länkkärin) sisäkioskin, jossa oli oikein kahvikone. Pieni capuccino 2e. Ryöstö ilman asetta. Sinne siis tuli lampsittua ja noutokahvi kädessä lähdin tutkimaan ympäristöä. Ulkonukkujia ei ihmeemmin ollut. Ne paljastuvat aina aamukävelyillä.

GEOKÄTKÖ HUKASSA

Geokätkön tykkään aina hakea, jos sellainen sattuu lähimaastoon ja täällä oli merkitty kätkö lasten koululle ja kerrottu, että kaksi ohjaajista tietävät kätköstä ja heiltä voi asiasta kysyä. San Juan del Surin koulu ei kuitenkaan ollut siellä missä piti ja selvisi, että se oli muuttanut. Kyselin paikallisilta ja sain epämääräisiä ohjeita koulun uudesta sijainnista.

Mietin jo vähän, että olenkohan jo jossain hornan tuutissa, mutta niin se vaan oli “niiden kahden talon välistä ja portista sisään ja sit vielä vähän eteenpäin ja huutele jos ei näy ketään”. No minä huutelin ja lopulta löytyi oikea henkilö ja kätköpurkki. Olipa etsimisestä sen verran muutakin hyötyä, että tulin pistäytyneeksi kyselemässä reittiä myös sattumalta Nicaraguan ensimmäisestä kirjastosta.

NICARAGUAN ENSIMMÄINEN KIRJASTO

Olihan paikka. Kun astuin sisään, minua tuli heti tervehtimään Norman. Hän oli hyvin ylpeä kirjastosta ja kysyi, saisiko esitellä minulle paikkoja. Hän esitteli ihan kaiken. Eri osastot tuli käydyksi läpi ja myös lähes jokainen hylly erikseen. Oli ihana seurata, kun hän oli niin onnellinen, kun sai esitellä työpaikkaansa. Aivan mahtava tyyppi.

Selvisi, että tämä San Juan del Surin kirjasto on perustettu vuonna 2001 Hotel Villa Isabellan patiolle. Eli Nicaraguan ensimmäinen julkinen lainakirjasto on ollut toiminnassa vasta reilun 20 vuotta. Koko lainaamisen käsite oli aiemmin täysin ennenkuulumaton nicaragualaisille ja ihmiset uskoivatkin, ettei kukaan palauta lainaamaansa kallista kirjaa. Toisin kuitenkin kuulemma kävi ja palautusprosentti on varsin korkea.

Vaikka kirjasto näyttää ehkä siltä, kuin omassa lapsuudessani joku pieni maalaiskirjasto, siellä on kyllä ihan nykyajan toimintaa. Pari vuotta sitten alettiin tarjota jopa 3D-mallinnuksen ja -tulostuksen kursseja lukiolaisille.

Muuten: 82,6 % nicaragualaisista osaa lukea ja kirjoittaa.

JOOGAA JA AURINGONLASKUNUINTEJA

Täällä koiratkin joogaa. Ei ole alaspäin eikä ylöspäin katsova koira vaan asanana on kunnon kierto. Linjaukset kunnossa!
Rantatalo

Joogapaikkakin San Juan del Surista löytyi. Zen Yoga on yhden talon kattoterassilla pari korttelia ns. keskustasta. Erityishuomio muuten, että tällä reissulla on jokaisessa joogapaikassa ollut kunnolliset tahmeat joogamatot, eikä mitään marketin liian lyhyitä rimpuloita

Tavakseni tuli käydä aamuisin heti suoraan sängystä uimassa ja lähteä sitten kävelylle ja joogaan. Iltaisin, kun aurinko laski oli mahtavaa mennä auringonlaskunuinnille taas lähes suoraan ulko-ovelta. Rantaviivakin tuli sopivasti iltaisin tosi lähelle. Ensimmäisenä iltana hieman hämmennyin, kun rannalle vähän matkan päähän kodistani alkoi kerääntyä väkeä katsomaan merelle ja ensimmäisenä tuli mieleen, että mitä pahaa olen tehnyt ja toisena, että onkohan täällä hai ja vasta kolmantena, että hehän ovat tulleet katsomaan mun auringonlaskuani. No, katsokoon. Kai siitä heillekin riittää, hehhe.

Muuten: välittömästi auringon laskettua hyökkää sandbugit eli sandflyt eli suomeksi sanakirjan mukaan hietasääsket. Pirulliset pienet perhanat, jotka puree ja jättää kutiavat koivet. En tykkää.

RANTAROSVO JA ERIKOINEN KUVAUSSESSIO

Kun astuin ovestani ulos, oli vastassa rannalla neljä poliisia. He tutkivat erästä rantapoikaa ja pyysivät tätä tyhjentämään taskunsa ja myös kengät pyydettiin ottamaan pois koivista. Poika puhui koko ajan ylimielisesti puhelimessa eikä ollut olevinaan läsnä lainkaan — eikä häneltä mitään löytynytkään.  

Istuin ravintolan pöytään seuraamaan tilannetta ja siinä ihan mun silmien alla (siis jos silmäni olisi olleet ulkona eikä mökissä) oli rantaravintolan pöydästä viety pariskunnalta kamera ja viitottiin, että tosta penkin päästä se kamera lähti ja tonne se meni. MUN ranta-asunnon nurkalle. Joku oli juossut MUN asunnon nurkalle. En oikein ollut koko aikana tykännyt siitä pienestä kujasta, joka tuli mun kämpälle rantakadulta ja tässä tapauksessa toimi siis rosvon pakoreittinä. Sellainen kuja, josta pääsee just ja just puikkimaan, mutta joka ei ole tarkoitettu kulkuun. 

Huvittavaa oli, kun pollarit pyysivät valokuvaan pariskunnan nuorta ja kaunista neitoa ja pyysivät häntä osoittamaan sormella penkin päätä. Siinä neito keikisteli ja poseerasi. Toi oli lievimmälläkin mahdollisella ilmaisulla absurdia. Viihdyin. Harmitti kun en uskaltanut-kehdannut ottaa kuvaa tosta photoshootista. 

Sen verran jäin taputtelemaan itseäni henkisesti olalle, että vaikka tunnen itseni välillä vähän pelleksi, kun pidän kaikki tavarani ja avaimet ja muut todella tarkasti laukussa tai jossain piilossa enkä ikimaailmassa laittaisi laukkuani viereiselle penkille tms., niin tässä se nyt nähdään taas. Ei vara venettä kaada.

Kuulin just vastaavan jutun , kun oli tyyppi ollut syömässä ja piti puhelintaan pöydällä ihan edessään ja siitä se oli lähtenyt. Kannattaa olla ennemmin liian tarkka, sillä harmi on suuri, kun jotain tärkeää katoaa ja vaikeuttaa matkan jatkumista kummasti, jos on liput ja laput ainoastaan sähköisinä. Yksin matkustaessa saa olla vieläkin tarkempi, sillä pulaan joutuessaan ei ole edes kaverin puhelinta tai lompakkoa, joista voisi anoa avustuksia.

Pääasiassa jengi on iloista ja mukavaa, mutta täällä muutenkin pienessä kylässä näkee kyllä selvästi, kun on kävellyt liian kauaksi. Kun enää ei tervehditä tai hymyillä, kannattaa vetää nöyrät uukkarit ja palata sinne, mistä tulikin. Parempi olla liikkumatta siellä, missä tervetullutta et ole sinä — ainoastaan sun vyölaukkusi sisältö. 

Aamuinen kuva rannalta
Kalastajat
Luola

Kuulin eräältä rouvalta, että jos jatkaa kristukselta hyvillä kengillä ja varovaisesti matkaa kohti niemenkärkeä, siellä on mielenkiintoinen luola. Pitää vaan varoa, ettei mene sinne juuri ennen nousuveden aikaa.

On asioita, joita en tee, kun olen yksin reissussa ja just tämä on se juttu, mikä jää tekemättä. Enkä usko, että menisin tuonne luolaan vaikka olisi joku seuranakin. Koko ajatus nousuvedestä ja jäämisestä luolaan…huh-huh!!! Sen verran tsuumailin kameralla, että sain näkyviin tuon luolan suun, mutta se sai nyt riittää.

Purkkapalloautomaatti
15 sentillä purkkapallo
Ravintola
Kulkue

En kuollaksenikaan muista, mitä ja ketä tässä juhlittiin. Juttelin kahden paikallisen puliveivarin kanssa ja he kertoivat auliisti tästä tärkeästä miehestä, mutta nimi meni ihan ohi, eikä humalainen espanja ole ikinä ollut kuullun ymmärtämisessä muutoinkaan vahvoin alueeni, joten ajattelin, että löydän kyllä tiedon myöhemmin, mutta enpä löytänyt. Väkeä oli kuitenkin paljon ja hienot oli puvut ja pelit ja vehkeet. Tarjoiluakin olisi ollut, mutta ei laitettu osaltani pulloa kiertämään, joten jatkoin matkaani.

Tunnistatko kuvan herrasmiehet?

VIDEOLLA SELVIÄÄ, KEITÄ NÄMÄ KOMISTUKSET OVAT

Hän oli laittelemassa paikkoja kuntoon sataman ravintola-alueella ja nähdessään minut kameroineni tuli kysymään, että otetaanko kuva. No otettiin. Kiitosta vaan.
Roskapussit pois kadulta
Ei pääse rotat sun muut tonkimaan roskapusseja.

Vuonna 1992 Nicaraguan länsirannikolla tapahtui seitsemän magnitudin maanjäristys, joka aiheutti tsunamin. Tuolloin arviolta 60 % asumuksista tuhoutui. Evakuointireitit on edelleen merkittyinä. Onkohan pelastussuunnitelma päivitetty?

Mietin, että olisko voinut mennä vähän heitteleen koreja…
…mutta tulin sitten kuitenkin toisiin ajatuksiin.
Rautakauppa Jehova on paimeneni. Onko tämä rautakaupan nimi? Vai hoidetaanko samassa paikassa raksa- ja sieluhommat? Koputtavalle ei avattu, joten jäi hämärän peittoon.
Täältä sais ajoneuvolleen kaskon.

Teksti varoittaa, että näiden juomien liiallinen lipittely on terveydelle vaarallista. Kallein juoma on Heineken ja se kustantaa 70 Nicaraguan cordobaa eli n. 1,80€. Bisseä muuten juodaan Nicaraguassa reilu puolitoista litraa per aikuinen henkilö vuodessa, kun vastaava luku Suomessa on lähemmäs neljä litraa.

Muuten: Puhdasta juomavettä on Nicaraguassa tarjolla kaupungeissä 97,5 prosentille ja maaseudulla 62,6, prosentille väestöstä.

Ja muuten: kunnolliset (viemäröinti tai kaivokäymälä tms.) saniteettitilat löytyy kaupungeissa 89,9 prosentilla ja maaseudulla 66,5 prosentilla väestöstä.

Jotkut jatkaa matkaansa, minä vielä jään.

INSTAKAHVILA VAI MARKKINAPAIKAN KOJU?

Kauppahallien ruokakojut on yleensä kiinnostavampia ja julmetusti halvempia kuin turisteille varta vasten pykätyt hienot paikat. Nohemyn keittiössä oli vielä joulu, olihan vasta tammikuun loppu. Ruoka oli yksinkertaista ja hyvää. Vegetacot ja appelsiinimehu alle vitosen.

Olin aiemmin purjehtinut sisään kovasti etukäteen kehuttuun La Tosteria San Juan del Suriin, mutta koska mua ei edes tervehditty, kävelinkin saman tien ovesta ulos. En mä tommosiin paikkoihin pennejäni kanna. Mä menen sinne, missä hymyilään ja ollaan vieraanvaraisia. Se, että paikasta saisi hienon instakuvan, ei todellakaan ole ykköskriteeri, vaikka toki tykkään ottaa kuvia kivoista paikoista.

Muuten: jenkkien Survivor- kaudet 21 ja 22 kuvattiin San Juan del Surin liepeillä, mutta en lähtenyt lokaatioita kissojen ja koirien kanssa sen kummemmin etsimään.

LINTUJA JA KALASTAJIA

Ruskopelikaaneilta ei täällä voi välttyä
Pitkäpyrstöturpiaali
Myös pitkäpyrstöturpiaalit ovat täällä hyvin yleisiä.
Silkkihaikara kala suussaan
Silkkihaikaralle riittää suolapalaa Tyynenmeren tuorekala-altaasta.
Kalastajat perkaavat kaloja veneessä
Ei ruokahävikkiä

Lintujen menoa on hauska seurata aamuisin. Samalla kun kalastajat tuovat saalistaan mereltä, tarjoutuu linnuillekin mahdollisuus päästä valmiiseen pöytään.

Toiset tyytyvät odottelemaan rannalla, mutta jos kalat perataan jo veneessä kauempana, täytyy lähteä merelle buffetiin ja kuten tiedämme, seisovassa pöydässä on aina tunkua ja ruoka saattaa olla vähän niin ja näin ja sitä on saattanut jo joku muukin vähän nokkaista.

Bilevaatteita kaupassa

Ai niin! Oliko San Juan del Sur armoton bilemesta? Vaikka asuin aivan keskellä rantaa ja vieläpä ravintolan yhteydessä olevassa rantatalossa , en kyllä varsinaista bilehdintää havainnut lainkaan.

Jostain syystä kauppakadulla oli tällainen butiikki, josta olisi saanut ostaa kimmeltävää menovaatetta, mutta ehkä sitten lähinnä tuliaisiksi, sillä omien vähäisten havaintojeni mukaan ei kukaan varsinaisesti pukeutunut iltaankaan. Tai sitten en vaan tiennyt oikeita paikkoja. Eipä sillä. En niitä etsinyt tai kysellytkään, sillä en ole yökiitäjä, vaan aamuvirkku rantakävelijä.

Koira
Moi! Kiitti kun luit🤍
Ootko käynyt San Juan del Surissa ja mitä pidit?
Oliko sun San Juan del Sur erilainen?

16 Comments

 • Eveliina / Reissukuume

  “Missäpä ei olisi omaa kristus-patsasta.” Hahhah, naurahdin tälle ääneen! Mä siis joskus luulin, että ne ovat tosi harvinaisia, ja aina innoissani nappasin kuvan. Jossain vaiheessa tajusin, että niitä tosiaan taitaa olla kaikkialla…

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Eveliina! Just tää!! Kurkkasin Wikipediaa ja siellä listaattiin heti alkuun yli neljäkymmentä ja sen lisäksi ”others”. Pääpatsaat lienee Rion ja Lissabonin patsaat. Riossa oon ollu ihan patsaalla, mutta Lissabonissa tyydyin katselemaan veden yli. Ei sitä nääs aina jaksa vaivautua. Sitä paitsi suuret patsaat on hienompia kauempaa. Sama muuten on hienoissa jonkun oudon mallisissa taloissa, jotka on ilmasta käsin vaikka palmun muotoisia, mutta sisältä vaan hankalan sokkeloisia. Haha. En mä tiedä, onko palmun muotoisia hotelleja. Saaria ainakin on. Mutta kun oot siellä saarella, et tiedä, ootko palmun latvassa vai juurella. Miten mä edes tähän päädyin?!

    • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

     Kiitos, Rami!

     Aika vähän tosiaan suomenkielisistä blogeista löytyi Nicaraguasta tehdessäni tutkimusta ennen reissuani. Toki Meriharakkaan voi aina luottaa. Sillä sivustolla käyn aina suunnitellessani matkaa.

     Geokätköily on kyllä mukava lisä reissuun. Tajusinkin just, että en muistanut tämän viikon Tallinnan pyrähdykselläni katsoa lainkaan kätköjä. Semmosta se on:)

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole käynyt San Juan del Surissa, mutta mikä ettei, kun Nicaraguassa käydään. Kuulostaa mainiolta paikalta muutaman päivän rentoon oleskeluun. Ja voi veljet, siis joka ainoa kerta, kun joku puhuu tai luen jotain geokätköilystä, mietin, että tuota pitää kokeilla – kuulostaa mukavalta. No, joka kerta sama lopputulos, pian olen unohtanut koko asian.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Mari! En kyllä osaa tuohon sanoa mitään. Se nyt ainakin kävi selväksi, että kovin köyhän kansan parissa kalliit kirjat — ja että niitä saa lainata— on varmasti ollut outoa aluksi. Kirjasto on kyllä aivan mahtava keksintö ja taas kerran mietin, miten itsestään selvänä sitäkin pidämme ja miten ärsyynnyn, jos joskus sattuu olemaan niin, että joku tietty haluamani kirja ei olekaan valikoimassa.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Olipa mielenkiintoinen paikka ja kiva lukea ajatuksiasi ja kokemuksiasi sieltä! 🙂 Tuollainen vähän päämäärättömästi rauhassa kuljeskelu ja uusiin paikkoihin tutustuminen on parasta reissuilla. Ei aina tarvitse painella hiki hatussa nähtävyydeltä toiselle! 🙂

 • Virpi / Virpin Maailma

  Olipa jotenkin kivasti kerrottu juttu. Oli mukava lukea. Ja ihan oikeasti samaa mieltä noista varkaista. Se on silmänräpäys kun omaisuus katoaa silmiesi alta. Minäkin ennemmin näytän reissussa ehkä vähän hassulta puristaessani laukkuani rystyset valkoisina ja ennemmin istun ravintolassakin vaikka reppu sylissäni kuin laitan sen johonkin tuolin karmille.
  Niin ja enhän minä ole tuolla päin maailmaa käynyt. Ehkä joskus laajennan maailmankuvaani Nicaraguaan. 🙂

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Virpi!

   Kiva, että viihdyit. Hassulta näyttäminen on vähemmän epämiellyttävää, kuin miettiä, miten hankin uuden passin, kuoletan luottokortit, ostan uuden puhelimen ja mitä näitä nyt on. Reppu tuolin karmille ainoastaan, jos on vastapäätä seuralainen ja hänen valppaat silmänsä. Suosittelen kyllä Nicaraguaa ja ylipäätään noita seutuja.

 • Pirkko / Meriharakka

  Huomasitko rannalla Eskimo-baarin? Toki voi tietysti olla, ettei sitä enää ole. Suomalaiset tekivät kuulemma kehitysyhteistyötä Nicaraguan kanssa jo vuosikymmeniä sitten. Sen jäljiltä kaikissa nicaragualaisissa kaupungeissa on edelleen yksi tai useampi Eskimo-jäätelöbaari ja lisäksi Eskimo-jäätelöä myydään useimmissa ruokakaupoissa.
  Kristus-patsaalle pääsi muuten aika lähelle taksillakin – vain viimeiset n. 100 porrasta piti nousta jalan – sen verran helteistähän tuolla helposti on, että valitsimme tämän osittain taksilla vaihtoehdon.
  Jos mahdollisesti haluaisit lukea lisää tuosta kaupungista noin viiden vuoden takaa, niin tästä löytyy 🙂 https://meriharakka.net/2019/12/11/san-juan-del-sur-nicaragua/

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Pirkko!

   En kiinnittänyt huomioita Eskimo-bariin, vaikka nyt Google Mapsista kurkatessasi se olikin aamuisen kahvinhakupaikkani vieressä. Ylipäänsä näin kyllä Eskimo-mainoksia siellä täällä. Harkitsin taksilla menoa, mutta päädyin sitten kuitenkin olemaan laiskuri.
   Juuri äsken vastasin Kohteena Maailma / Ramin kommenttiin ja mainitsin, että katson blogisi aina jo suunnitellessani matkaa, niin tein nytkin.

 • Sari/ matkalla lähelle tai kauas

  Nicaragua on varmasti melko eksoottinen kohde vierailla.
  Harmillisia nuo varkaat. Niitä on joka paikassa ja aina keksivät uusia tapoja. Itsellä on nuorempana pariin otteeseen viety rahat ja laukku.
  Nyt tulee piukasti pidettyä tavaroista vaari. Toki läheltä piti tapauksia on ollut ihan Tallinnassakin.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Sari! Varkaita on tosiaan joka paikassa, myös omilla kotihuudeilla. Harvemmin “omalla reviirillä” kuitenkaan tulee oltua tarpeeksi varovainen. Itselläni tosin runsas matkustelu on tuonut varovaisuuden kotinurkillekin ja se on kyllä ihan hyvä juttu, vaikka lähipiiri välillä vähän saattaa naureskellakin. Naurakoot vaan. Naurua ei voi olla liikaa maailmassa:)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *