Nicaraguan artikkelikuva Hipaisuja Maapallolla
KESKI-AMERIKKA,  NICARAGUA

NICARAGUA: VÄRIKKÄÄSSÄ GRANADASSA KÄSITYÖLÄISENÄ, KORUMYYJÄNÄ JA FUTISFANINA

ILMAISIA AAMIAISIA JA MITEN NIITÄ SAA

Aamiainen Nicaraguan Granadassa
Aamiainen Nicaraguan Granadassa
Aamiainen Nicaraguan Granadassa

Rakastan aamiaisia. Rakastan vaihtelua. Tämän takia en ollut ostanut valmiiksi hostellilta aamiaisia, sillä olin ajatellut käydä aina eri paikoissa. Sattumien summana kävi kuitenkin niin, että sain Granadan osuudella peräti kolme aamiaista ilmaiseksi.

Ensimmäiset kaksi tuli pahoitteluna siitä, että huoneen luovutus käyttööni kesti aiottua kauemmin (kolme varttia myöhässä, joten en ehtinyt suihkuun ja vaatteiden vaihtoon ennen sovittua iltamenoa) — ja kolmannen aivan pyytämättä. Eräs toinen asukas kyseli aamulla, oliko netti toiminut yöllä. Tiesin, ettei ollut, sillä olin yrittänyt vähän tutkiskella geokätköjen mahdollisuutta Granadan keskustassa ja netti oli tosiaan alhaalla.

Mies kiivaili, että “tämä on vuosi 2024 ja netin pitää toimia”, mutta itse lähinnä naureskelin, että tämä on tosiaan 2024, mutta tämä on myös Nicaragua. Hän ei kuitenkaan antanut periksi eikä anteeksi, vaan marssi kihisemään respaan. Palattuaan hän silmät loistaen kertoi, että asiaa hoidetaan ja saamme korvauksen. Äääääh, saamme? Ketkä me? En minä ole mitään valittanut. Ärsyttää, kun mut niputetaan valittajaksi kysymättä.

Respasta infottiin myöhemmin, että minua odottaa taas yksi ilmainen aamiainen ja eihän se tietenkään käyttämättä jäänyt. Aamiaispaikoista suosikkini oli tästä huolimatta jo etukäteen kovasti hehkutettu The Garden Café, jonne täten saatoin mennä vielä toiselle aamiaiselle vähän myöhemmin. Ihanien annosten lisäksi paikassa oli nopein mahdollinen netti, joten sain samalla hoidettua asioitani, sillä Granadasta oli tarkoitus vielä jatkaa matkaa. Käytkö ikinä reissussa ensin varhaisella ja myöhemmin myöhäisellä aamiaisella?

ILMAINEN DRINKKI KÄTKÖILIJÄLLE

Ilmainen juoma geokätkön löytäjälle

Geokätköily on hauskaa reissussa. Granadassa se vei mut ilmaiselle drinkille ja katsomaan pihalle raahatusta telkkarista jalkapalloa.

Olin käynyt jo aiemmin etsimässä kätköä ihan keskustan ns. turistikadulla olevan ravintolan ovensuusta. Vaikka ohjeet oli selkeät, en tahtonut millään löytää etsimääni. Se kuikuilu ja kyyristely ja kurottelu noin julkisella paikalla on lisäksi aina supernoloa ja kun homma pitäisi lisäksi tehdä salassa, jottei kätkö paljastu, on siinä aina omat hankaluutensa.

Päätin ottaa riskin ja kysyä asiaa tarjoilijalta, joka käväisi ovella. Hän ei ymmärtänyt geokätköilyä terminä englanniksi eikä espanjaksi,vaikka kaikkeni tein ja pelasin mielessäni Aliasta kummallakin kielellä. Päädyttiin käyttämään hänen puhelimensa kääntäjää, johon kerroin suomeksi, mitä halusin. En muuten itse käytä ikinä kääntäjää, vaan yritän aina saada itseni ymmärretyksi selittämällä asiat uudelleen ja vähän eri lailla, mutta tietysti tällaisessa erikoistapauksessa, jos toiselle ei koko konsepti ole tuttu, on selittämistä turha jatkaa.

Tarjoilija vein tekstin luettavaksi ravintolan omistajalle, joka tulikin juoksujalkaa ja naama virneessä luokseni. Kätkö oli kuulemma ollut sellaisessa paikassa, että tuuli oli sen usein napannut matkaansa, joten omistaja oli pättänyt napata sen sisään toivoen, että kätköilijät älyäisivät sitä kysyä.

Juteltiin vähän Nicaraguan perinneruoista ja koska minulle ei ollut nälkä, hän vaatii minua ainakin ottamaan vastaan tarjoamansa drinkin. Jee! otin reteesti jääkahvin, hehe.

JALKAPALLOA GRANADAN LÄHIÖSSÄ

Yhdelle toiselle kätkölle piti kävellä vähän sivummalle ja kauemmas ja se on tietysti aina vähän niin ja näin, että millaiselle seudulle päätyy, joten pidin silmät selässäkin auki. Kätköä en tahtonut taaskaan löytää. Istuskelin paikalla hyvän tovin ja ajattelin, josko jotain tapahtuisi, joka veisi mua eteenpäin. Pian paikalle pyöräili mies, joka osoittautui erään paikallisen vieraaksi. Pohdittiin, että tietäisiköhän tuo hänen ystävänsä kätköstä jotain. No ei tiennyt, mutta hän tiesi erään naisen, joka tietää kaikki alueen tapahtumat ja hälytettin hänet paikalle ja niin oli taas kätkö pian hyppysissä.

Eihän tuo nyt kuulu kätköilyn ideaan, että kysellään ympäriinsä, mutta mulle nuo on myös tapoja, joissa pääsee näppärästi jutulle paikallisten kanssa ja saa kenties hyviä ideoita, mitä nähdä ja tehdä jne.  

Mikä parasta, kohtasin paluumatkalla hauskan näyn. Talon pihalle oli roudattu telkkari ja muovituolit, joissa kourallinen nuoria herrasmiehiä istui katsomassa jalkapalloa. Kävelin paikalle ja kysyin, mikä matsi. El Clasico. Jatkokysymyksen myötä selvisi, että herrat kannattivat samaa joukkuetta kuin minäkin )tietenkin Barçaa), joten päätin jäädä kutsumattomaksi vieraaksi. Pojat olivat hämmentyneitä ja kikattelivat, mutta vanhin ponkaisi tuoliltaan välittömästi ylös ja osoitti paikkansa minulle ja kipaisi hakemaa itselleen uuden tuolin sisältä. Samalla aikuiset tuli ovelle ihmettelemään vierasta. Nyökkäilivät kuitenkin hyväksyvästi ja heiluttelivat, joten vakuutuin siitä, että olen tervetullut. Päätettiin ottaa videonpätkä muistoksi ja mietin, että tännekään en olisi päätynyt ilman geokätköilyä.

URANI KORUMYYJÄNÄ GRANADAN KESKUSTASSA OLI TULOKSETON

Korumyyjä oli lähellä pääaukiota ja ostin ensin korvikset ja sitten katselin pronssisormusta, mutta kysyin saisinko sen alpakasta. Rouva alkoi vääntämään korua ja minä hyppäsin siksi aikaa myyjän paikalle huutelemaan hyvää päivää ja tervetuloa ja viittoilemaan ja hymyilemään kuin Naantalin aurinko ja Hangon keksi yhteensä. Muita myyjiä nauratti. Mua ei naurattanut, sillä en saanut yhtäkään kauppaa aikaiseksi. 

GRANADAN AAMUIHMISET

Aamu Nicaraguan Granadassa
Nuori herra käveli paikalle, ruokki pulut ja jatkoi matkaansa. Tapahtuuko tätä Suomessa?
Onko siellä meidän euroviisuedustajan pökät?
Harmaasinipääskyt miettivät, että mitäs olisi päivän agendalla. Lenteliskö sitä vaan päämäärättömästi vai istuisko langalla koko päivän ja poseerais tolle valkoiselle isolle töyhtöpäälle.

Lähden reissussa aina ulos, kun aurinko nousee. Kun on useamman päivän samassa paikassa, tulee aamun tyypit tutuiksi ja moikkaillaan joka aamu iloisemmin ja aletaan kenties vaihtaa muutamia sanoja.

Mies polkupyöränsä kanssa Nicaraguan Granadassa
Katua lakaiseva nainen Nicaraguan Granadassa
Katua lakaiseva mies Nicaraguan Granadassa
Lapset Nicaraguan Granadassa
Kahvia juova mies Nicaraguan Granadassa
Äijä vastasi, että totta kai, mutta häipyi portailta, kun kysyin, että saanko ottaa kuvan. Huusin perään, että minne meet? Äijä ihmetteli, että juurihan pyysin lupaa ottaa talosta kuvaa….että pois kuvaa pilaamasta. Jouduin selittämään, että ei kun sinusta haluan kuvan talon väreihin sopivine kenkinesi, kahvikuppeinesi ja hymyinesi.
Katua lakaiseva mies Nicaraguan Granadassa
Kengänkiillottaja Nicaraguan Granadassa
Shakinpelaajat Nicaraguan Granadassa
Herrasmiehet Nicaraguan Granadassa

Merkillistä on, että vaikka jutellessa hymyillään ja lupa kuvaan tulee välittömästi, poseeraukseen asettaudutaan usein vakavana. Onkohan tilanne niin jännittävä? Vai halutaanko antaa asiallinen kuva? Ettei tässä nyt aleta nauraa höröttämään? Kun kuva on otettu, palaa hymy kuin taikaiskusta kasvoille. 

Turistikadulta Nicaraguan Granadassa
Tässä kehotettiin ryöstämään talo. Jätin väliin, kun pelkään seuraamuksia.

Toivon aina, että aamut saisi kestää pidempään. Ensin etsitään jostain noutokahvi mukaan ja sitten kierrellään ja etsitään, missä on isoimmat roskakasat (siellä on myös koirat), tutkitaan puut ja sähkölangat (linnut), etsitään rakennukset, joihin auringon valo osuu, kurkataan aamumessuun, etsitään kadunlakaisijat tai kalastajat ja muut aamutyöläiset. Katsellaan, kun ihmiset siivoa talojaan. Granadassa tämä onnistui mainiosti.

Samalla yritetään nauttia, sillä viimeistään klo 8-9 alkaa tunnelma olla jo pilalla sekä rauhan, liian korkealle nousseen auringon, katujen ja rantojen siisteiksi ehostamisen ja normaalirytmisten ilmestyessä katukuvaan. Siitä voikin siirtyä joogatunnille ja/tai myöhäiselle aamiaiselle.

LAS ISLETAS

Las Isletasille kulkevat veneet Nicaraguan Granadassa
Merimetso kuivattelupuuhissa
Silkkihaikara
White-faced monkey
Spider Monkey
Tämän kaverin lienee vaikeata löytää tarpeeksi pitkähihaista puseroa.

Pieni nice-to-know:

Espanjankielen sana mono tarkoittaa apinaa, mutta myös mm. adjektiivia söpö.
Eikä ihme, kun noita veijareita katsoo vai mitä?
Tätä halutaan esitellä
…ja tätä…
…mutta tästä olen kiinnostuneempi.

Granada sijaitsee Nicaraguajärven rannalla. Järvi on Keski-Amerikan suurin ja Latinalaisen Amerikankin kolmanneksi suurin. Ainoastaan Bolivian ja Perun alueella liplattava Titicaca ja Venezuelan Maracaibo pesevät Nicaraguajärven pinta-alallaan. 

Las Isletas on yli 365 pienen pienen saaren rykelmä Nicaraguajärvellä aivan Granadan lähellä. Sinne tehdään niin melonta- kuin suppailuretkiä, mutta minä päädyin valitsemaan hostellini lontoolaispariskunnan kanssa laiskasti ja nautiskellen veneretken. Päästiinkin valloittamaan koko vene, jolloin kaikilla oli esteetön näkyvyys joka suuntaan. Inhoan muuten täyteen tupattuja veneitä, joissa aina on jonkun kiikareita tai kameraa pitävän kyynärpää edessä tai naapurin liehuva tukka naamalla.

Nuo pienet saaret ovat muodostuneet Mombacho-tulivuoren purkauksen yhteydessä sinkoutuneista kiviaineksista. Saarilla elää valtavasti lintuja ja apinoita, joita olikin kiva tiirailla. 

Yhdellä saarista päästiin käymään siirtomaa-aikaisella San Pablon linnakkeella. Linnake on rakennettu 1700-luvulla puolustamaan Granadaa merirosvoilta. 

Saarella asuu alkuperäisinä asukkaina lähinnä kalastajia, mutta osa saarista on myös rikkaiden nicaragualaisten omistuksessa. Jälkimmäisistä en juurikaan ollut kiinnostunut.

Keittiö Nicaraguassa Las Isletas saarilla


Viimeisellä etapilla oli tulossa aivan liian pitkä pysähtyminen, sillä tarkoitus oli myydä meille ruoat ja juomat. Itse lähdin sen sijaan vähän kävelemään.

Missä olit, kysyivät hostellini tyypit, kun palasin veneeseemme. He olivat syöneet ja juoneet, koska matkan opas oli niin kehottanut. Kerroin, että minulla ei ollut nälkä, joten lähdin siksi ajaksi tutkimaan vähän saarta. Pariskunta kertoi, että ei heilläkään, mutta kun kerran niin sanottiin…. hehe. “Eli söitte ja joitte, vaikka ei ollut nälkä, koska haluttiin, että käytätte rahaa?”. En sanonut tuota heille ääneen, sillä näinhän heitä harmittavan tehtyään väärän valinnan, kun kerroin , että sillä välin löysin kauempaa keittiön, jonne työnsin pääni ja kysyin, saanko astua sisään. Minut toivotettiin tervetulleeksi ja esiteltiin paikat ja turistiin sitten muuta mukavaa. Täällä en sentään tarjoutunut töihin.

NE GRANADAN KUULUISAT TALOT

Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa. Edessä hevosvankkurit.
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Ei kaikki suinkaan ole värikkäitä
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Värikäs talo Nicaragua Granadassa
Moottoripyöräilijä Nicaraguan Granadassa
Kirkonkello
Nuestra Señora de las Mercedes -kirkon tornista on hyvät näkymät aina Nicaragua-järvelle asti.
No ei käynyt mielessäkään ennen kuin kylvit ajatuksen siemenen…
Polkupyöräilijä Nicaraguan Granadassa
Buenos díiíiiíaaaaaassss…..
Moottoripyöräilijät Nicaraguan Granadassa

KERJÄLÄISIÄ? ASUNNOTTOMIA?

Nukkuva henkilö Nicaraguan Granadassa

Onko kerjäläisiä? Onko asunnottomia? Nukkuuko jengi kadulla?
Perin outoa oli, että kadulla nukkuvia näin todella vähän. En sitten tiedä, missä asunnottomat majailevat.
Kerjäämistäkin oli yllättävän vähän. Aamuisin kadulla pyysi joku harvakseltaan rahaa ja sekin tapahtui tosi harmittomasti. Kuulin ainoastaan yhden kerran, että lapset tuli pyytämään mitään. Tämäkin tapahtui sivummalla, missä kaksi varhaisteinityttöä käveli vastaan ja toinen tönäisi toista merkiksi, että nyt: ”One dollar?” lausuttiin kuin yhdestä suusta. Kun en reagoinut mitenkään, kuului takaani vaimeaa kiherrystä.

URANI KÄSITYÖLÄISENÄ OLI NIIN IKÄÄN TORSO

Kun tupsahdin käsityöläispaikkaan ihmettelemään, mitä he siellä valmistavat ja nenä oli ilmeisesti aika kiinni toiminnassa, mulle tarjottiin tilaisuutta koittaa itse. Älysin juonen, mutta kyllästyin ennen kuin sujuvuus alkoi tarttua sormiin.

10 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Eipä ole itselläni tullut toistaiseksi käytyä samana aamuna sekä varhaisella ja myöhäisellä aamiaisella, mutta eipä tuo mahdoton ajatus ole. Varsinkin, jos ensimmäinen olisi todella aikaisin.

  Etelä- ja Keski-Amerikassa lupa kuvaamiseen tulee tosiaan käytännössä aina, ei ole edes harvinaista, että pyydetään ottamaan kuvs. Toista on Afrikassa, siellä tuntuu olevan usein aika vaikeaa tuon kanssa.

  Nicaragua vaikuttaa oikein kivalta paikalta, tulee todennäköisesti olemaan yksi seuraavan Väli-Amerikkaan kohdistuvan matkan kohteista. Ja näyttäväthän nuo Granadan talot todella hienoilta!

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Mikko! All day Breakfast on itse asiassa paras ruokakonsepti mitä tiedän ja teen kyllä usein kotonakin illalla aamiaisen. Ei se oo niin justiinsa:) juu, se on jännä, miten erilailla ihmiset suhtautuu valokuvassa oloon. Kieltämättä olisi outoa, jos joku etelä-amerikkalainen pysäyttäisi kadulla ja pyytää saada ottaa kuvaa. Ensin luulisin luultavasti huijaukseksi, mutta kyllä uskoisin suostuvani.

 • Taina

  Ooh, tästä postauksesta heräsi kyllä kaipuu päästä Lattareihin! Tässä oli ihanan paljon kuvia, jotka näyttävät paikallista elämänmeno ja ihania värejä! Ja juu, tuo on jännä juttu, että monesti jos pyytää ottaa ihmisistä kuvia, niin jotkut poseeraavat tosi vakavina.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Taina! Lattareihin on mullakin ikuinen kaipuu. Mietin muuten, että onkohan tullut laitettua liikaa kuvia, mutta sitä tuossa tehdessä käy uudelleen läpi reissua mielessään ja elää niitä hetkiä niin, että kuvia tulee sitten läjäpäin. Itselleni olisi todella vaikea olla vakavana kuvassa. Passikuvassakin joutuu ihan pidättelemään.

 • Aila ja Juha

  Hyviä kuvia ja mukava kertomus mutkattoman tuntuisesta vierailusta. Täytyy olla itse aktiivinen, että löytää uusiin paikkoihin. Geokätkeily avaa varmaan helpommin ovia kuin tavallisena turistina esiintyminen.
  Juha

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Aila ja Juha! Samaa mieltä. kun on itse aktiivinen ja silmät auki, huomaa kohta olevansa jossain kivassa puuhassa. Geokätköily on yksi hyvä väylä. Usein myös kyselen kaupungilla tyhmiä. Eihän sitä ikinä tiedä, mitä muita vinkkejä saa samalla, kun kysyy esim. osoitetta, jonka jo tietää varsin hyvin.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Ihana tunnelmoida fiiliksiä sieltä näiden kuvien kautta! 🙂 Voin melkein tuntea jalat noilla katukivetyksillä tallaamassa jo. Mulla on tällä hetkellä aivan hirveä matkakuume Etelä-Amerikkaan ja Väli-Amerikkaan, ehkä jopa kovempi kuin koskaan. Olisiko nyt siis aika kypsä ja oikea lähteä? Eiköhän. 🙂 Tuo geokätköily on kyllä niin mielenkiintoista! Hauska aina lueskella minkälaisia kätköjä olet löytänyt.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Tiina Johanna!

   Jos kuumetta pukkaa, niin kyllähän sitä pitää sitten alkaa lääkitä. Mulla jo suunnitelmien teko tosin nostaa kuumetta, mutta tää ikuinen matkakuume onkin kyllä paras kuume, mitä olla voi. Mä oon vähän alkanut fundeeraamaan jotain Panama-Costa Rican itärannikko -yhdistelmää.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Rami! No nyt sit vaan geokätköilijäksi ja ihmettelemään, mihin kaikkeen se voikaan sut viedä. On se kyllä kiva harrastus, kun se voi tosiaan viedä muualle, kuin perusnähtävyyksille. Joskus voi päästä haastamaan itseään myös puuhun kapuamisessa tai muussa ei niin jokapäiväisessä toiminnassa. Olen mä joskus kätkön takia sukeltanutkin — tosin ilman laitteita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *