AASIA,  SRI LANKA

SRI LANKA: AYURVEDISISTA HOIDOISTA NAUTISKELUA

Olen utelias luonne ja kun kävi kunnon munkki ja hotellini yläkerrasta löytyi Ayurvedic Health Center, päätin koittaa vähän kaikkea.

Intian reissuilta oli jo tuttua öljyn käyttö päähieronnassa, samoin steam bath. Täällä tosin maattiin arkussa, kun aiemmin olen ollut istuma-asennossa. Yhtä kaikki ollaan pää ulkona, vähän siihen malliin kuin olisi puuceessä ja pää pilkistäisi reiästä ulos. Ilman hajua.

Pitkän hieronnan jälkeen menet makaamaan pyyhkeen päälle puuarkkuun, jonka pohjalla on reikiä. Sinne on helppo asettautua mukavasti, sillä arkku ei ole ahdas, vaan polvet saa jopa koukkuun, jos et pysty makaamaan potslojona pitkin pituuttasi. Kansi laitetaan kiinni ja hyvin lämmintä höyryä alkaa posottautua arkkuun. Erittäin miellyttävä kokemus. Tosi kuuma, mutta ei tukahduttava. Joka välissä muistetaan kysyä, että onko rentoutunut ja hyvä olo ja kulloisenkin hoidon aluksi lääkäri selittää, mitä hoidossa tapahtuu ja varmistaa, että potilas ymmärtää, mitä hänelle tehdään.

Jalkahoidon, kokovartalohoidon jne kautta siirryin minulle uusiin kokemuksiin.

Dry Powder Therapy oli sellainen, että ensin mut öljyttiin päästä varpaisiin ja sitten alettiin lisätä tummanruskeaa pulveria sekaan. Ihoa hierottiin ja kuorittiin perusteellisesti ja hartaasti ja se oli käsittelyn jälkeen kuin vauvan peppu (paitsi jos on vaippaihottumaa, niin sitten vertaus ontuu ja on huonoa mainosta). Taas kelpasi tuon hoidon jälkeen liottaa itseään merivedessä ja kuivatella auringossa. Oi, mitä elämää. Pitää aina oikein muistuttaa itseään reissussa, että älä vaan totu tähän, vaan nauti joka hetkestä.
Kotona muuten hyödynnän käytetyt kahvinporot ihon kuorinnassa, mutta teen sen toki ihan itse eli ei ihan sama.

Shirodhara treatment oli kyllä aika erikoinen kokemus. Minut laitettiin makaamaan lavetille ja pääni ylle sijoitettiin häkkyrä, josta roikkui öljyastia, jossa on pienoinen kraana alaosassa.
Silmät suojattiin kankaanpaloilla ja kuumaa -ei liian, mutta melkein- öljyä alettiin lirutella otsalle liikutellen astiaa ees taas pään puolelta toiselle. Tätä jatkui todella pitkään ja siitä tuli ihanan kummallinen olo. Melkeinpä uskaltaisin sanoa, että en ole ikinä ollut niin rentona. Jossain vaiheessa mietin, että jalatkin on niin lyijynraskaat, että jos nyt hyökkäisi leopardi, en kyllä jaksaisi pötkiä pakoon- ihan kuin pääsisin pakoon, vaikka olisin piikkarit jalassa lähtötelineissä ja läpsytellyt itseäni saadakseni adrenaliinipiikin aivan huippuunsa. Tai vaikka olisin ottanut varaslähdön.
Miksi tuolla hoitolassa, joka sijaitsi korkealla kattotasanteella edes olisi leopardi? Näin rennoksi sitä tuli, että aivotkin sulaa ja alkaa miettiä kaikenlaista…

Ear treatment olikin sitten muutamaa astetta jännittävämpi kokemus. Siitä kerron omalla sekavalla tavallani tällä videolla.

Klinikalla on siis aina lääkäri ja hän selostaa, mitä milloinkin tehdään ja vastaa kysymyksiin. Hänet tavataan aina ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Myös tämän ayurvedisen lääkärin konsultaation olisin voinut ottaa, mutta en halunnut muuta kuin vaan nautiskella.

En juurikaan pidä ns. urheiluhieronnasta, mutta en toisaalta mistään sively-lääppimisestäkään. Tämä minun hoitajani oli juuri sopivasti siltä väliltä: napakat otteet, mutta ei liikaa kipua. Nimesin hänet heti ensimmäisellä kerralla Mrs Magic Handiksi ja oli päivän selvää, että hän oli tämän jälkeen vakkarini. Ja minä hänen.

Hinnallakaan ei ollut pilattu nämä hoidot. Kallein hoito oli noin 12e, halvin n 6e. Tietenkin siihen tipit päälle, kuten asiaan kuuluu. Oli helppo hivuttaa kukkaronnyörejä auki, niin taivaallinen olo tuli jokaisesta hoidosta.

Kokeile ihmeessä, jos tulee eteen tällainen mahdollisuus. Vai oletko jo käynyt? Millaisia kokemuksia sinulla on ayurvedisista hoidoista?
Tai oletko jossain toisessa maailman kolkassa ollut jossain erikoisessa hoidossa?

Itse mietin jo, että pitääkö seuraava reissu varata sen mukaan, missä saa ayurvedisia hoitoja.

14 Comments

  • Tanja for Takeoff

    Ayurvediset hoidot ovat aivan ykkösiä! Työmatkalla Sri Lankassa ehdin kokeilemaan joitakin ja mietin kuinka ihanaa olisi mennä joskus ihan lomamatkalle, joka olisi yhdistelmä ayurvedistä ruokaa ja hoitoja, siinä sivussa vähän joogaa, täydellinen rentoutus! Balilla talvia viettäessä on kyllä tullut vietettyä vähän vastaavaa elämää, mutta hoidot ovat toki vähön toisenlaisia.
    Tuo puuarkkutsydeemi tosin vaikutti niin kauhistuttavalta, että sitä en uskaltautunut Lankassa kokeilemaan.

    • Hannele / Hipaisuja maapallolla

      Jee, eikö olekin ihania hoitoja! Mä tosiaan olin reissullani ensimmäisen viikon joogaretriitillä ja sen jälkeen lähdin vähän kiertelemään ja päädyin ottamaan noita hoitoja. Reissu oli sopiva yhdistelmä joogaa, meditaatiota, hoitoja, rentoutumista ja toisaalta myös safareita, merta, surffausta ym. On kivaa, kun on sekä aktiivista että rentouttavaa olemista.
      Puuarkku ei ollut ollenkaan ahdistava, vaikka näyttää kieltämättä vähän pelottavalta. Ehkä tuo tumma puukin tekee osansa tunnelmaan.
      Bali on mulla vielä listalla ja ajatuksena olisi sinnekin mennä viettämään sekä joogalomaa että aktiivisempaa toimintaa samalla reissulla. Täytyykin tutkia sun blogista Bali-juttuja ja ottaa vinkkejä:)

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Kävin Sri Lankassa Ayurveda-lääkärillä. Ikävä kyllä loma oli jo loppumassa; hänen mielestään olisi pitänyt tulla heti loman alussa ja käyttää jotain tuotteita kaksi viikkoa ja uusintakäynti, muistaakseni… Jos vielä kolmannen kerran mennään Sri Lankaan, pitää hoitaa asia paremmin ja käydä myös hoidoissa! Ayurveda-puutarhasta meillä on hankittu yrttiöljyjä, joista yhtä käytetään lihaskipuihin ja tuntuu toimivan yhtä hyvin kuin jotkut kylmägeelit.
    Tänä vuonna Thaimaassa käytiin kaksi kertaa thai-hieronnassa ja juuri katselin pääsisikö kotimaassa vastaavaan, koska oli todella hyvä kokemus.

  • finintirol

    Pitää olla jo kohtuu tiheää puuta, jotta kestää tuollaisena höyrykoppina. Hieno höyrylaveri. Upeaa, että puuta on käytössä!
    Ja sitten siellä voi olla rennosti ”potslojona”. Mulle uusi sana, kivaa. Miltä alueelta tuo sana tulee?

    • Hannele / Hipaisuja maapallolla

      En todellakaan tiedä, miten tuo puu kestää tuossa? Himputti, kun olisin tullut kysyneeksi, mitä puuta tuossa on käytetty. Potslojosta löysin tällaisen tiedon:
      Heikki Paunosen Sloboa stadissa -teoksen mukaan potslojo juontuu venäjän verbeistä potšit’ ’vaipua uneen, nukahtaa, nukkua’ ja potšivat’ ’nukkua, maata, levätä, olla lepäämässä, levolla’. Taustalla voi lisäksi olla venäjän vuodetta merkitsevä sana postel’.
      Ilmauksesta on useita eri variaatioita slangissa, esimerkiksi mennä potšlojuu, botšlojuu, podslojuu. Pääosin suomen itämurteissa, mutta myös muualla, tunnetaan samaa tarkoittavia ilmauksia, mm. käydä potslojoks, käydä potsolleen.

  • Stacy Siivonen

    Kaikkea pitää kokeilla. Minun on ollut aina vaikea fokusoida juuri minun hyvinvointiini, niin hoidot ovat jääneet kokematta. No, kerran Krisulassa olin šamaanin hoidettavana. Hän puhalsi savua kasvoille.

  • Cilla Maria Travel

    Mielenkiintosia hoitoja tosiaan 😀 Mä törmasin joskus Meksikossa yhessä hostellissa mieheen, joka oli perehtyny noihin ayurvedisiin hoitoihin ja sainkin hyvän avun täysin jumissa olleisiin hartioihin. Vähän ensin hiero siinä ja sit levitti jotain yrttitahnaa lihaksiin. Liekö jotain sukua tiikeribalsamille tms.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *