SUOMI,  TAIDE

MALVASSA IHANAA AIVOHIERONTAA JA KÄRPÄSEN SURINAA

MALVA pysyy edelleen suosikkilistani kärjessä. Lahti saa kyllä olla ylpeä maailmanluokan museostaan. Tällä kertaa intoilin eniten näistä:

XYZT Abstrakteja maisemia

”XYZT Abstrakteja maisemia” käsitti kahdeksan erilaista vuorovaikutteista työtä, joissa sai puhaltaa reikiin ja kosketella pintoja, jotta alkoi tapahtua. Kaltaiseni utelias ja herkästi vieruskaverilta neuvoa kysyvä pärjäsi hienosti, mutta vaikka henkilökunta kävikin kertomassa mitä kuuluu tehdä, sitä olisi voinut tehdä vielä kuuluvammin ja innokkaammin. Toisaalta teosten viereen olisi voinut laittaa isot kyltit, joissa olisi ollut vaikka visuaalinen kuva, jossa kehotetaan koskemaan tai puhaltamaan. Kukaan tuskin itsekseen arvaa, että hyvin hämärässä etsitään sormella reikä ja siihen puhalletaan.

Ihmiset ovat niin tottuneet museoissa, että mihinkään ei saa koskea ja kädetkin pidetään selän takana, että oma-aloitteisesti ei oikein uskalla lähteä räpläämään. (Paitsi minä, joka Louvressa olin aukaisemassa ikkunaa, kun oli pari vuotta sitten ne Pariisin ennätyshelteet. Siitä seurasi hälytys, muttei mua edes moitittu. Tämä on kuitenkin eri tarina.)

Nämä työt olivat enemmän ja vähemmän toimivia. Videolla on oma suosikkini.

Acqua Alta – Peilin tuolle puolen

Mitä tulee, kun kuvataiteilija-graafinen suunnittelija-lavastustaiteilija ja  monialataiteilija-tietojenkäsittelytieteen asiantuntija-jonglööri keräävät reippaat 30 tiimiläistä ja alkavat tehdä taidetta? 

Ranskalaiset Claire Bardainne ja Adrien Mondot ainakin saivat minut pauloihinsa.

”Acqua Alta – Peilin tuolle puolen – pop-up-kirja ja lisätty todellisuus” oli oikeasti aika viimeisen päälle toteutettu teos. Täytyi suht paljon pyöriä ja hyöriä (usko vaan, että hyörin), jotta sai lisätyn todellisuuden ”rakoilemaan”. 

Acqua Alta sovelluksen sai QR-koodattua omaan puhelimeensa/tablettiinsa tai vaihtoehtoisesti vaan lainata tabletin (niitä oli muistaakseni 8kpl). Mä käytin omaani, niin sain videokaapattua näkymän sulle. 

Videollani vasemmalla näkyy kokonaisuus eli teosten alustoja, oikealla ylhäällä versio todellisesta näkymästä ja sen alapuolella lisätty todellisuus. 

Nyt myöhemmin tuli mieleen, että siihenhän olis voinu lisätä vielä yhden kerroksen ottamalla käteensä vaikka pienenpienen luudan ja ”tuuppia” sillä noita hahmoja. Ei ole maailma valmis😂

Mitäs mieltä olet AR:stä eli lisätystä todellisuudesta? Onko ihan ihme shittii vai mahdollisuus? 

Viimeisellä hetkellä

”Viimeisellä hetkellä” oli puoli tuntia kestävä immersiivinen installaatio. Jouduin tarkistamaan, mitä immersiivinen tarkoittaa ja löysin sille merkitykset vaikuttava, hypnotisoiva, mukaansatempaava. Näistä valitsisin tunnelmaa kuvaamaan ehdottomasti sanan hypnotisoiva. 

Esitykseen piti varata etukäteen aika ja itse varasin sen paikan päällä ja sainkin sen heti seuraavaan alkavaan näytökseen . Tämän voi toki tehdä netissä etupeltoon varmistaakseen sisäänpääsyn. Esityksiä on pitkin päivää kolmen vartin välein. Erityisherkät, epileptikot ja vilkkuvalosta migreenin saavat eivät ole kohdeyleisöä. Itse laitoin jossain hurjemmissa kohdissa mustat aurinkolasit päähäni vähän laimentamaan efektejä. 

Kun tulin ulos, oli kuin olisin ollut miellyttävässä aivojen hieronnassa. 

Vaeltajat

Tiedätkö Iittalan Taika ja Tanssi -astiat? Kolmannessa kerroksessa oli samaisen muotoilija Klaus Haapaniemen upea näyttely ”Vaeltajat”. Huikeaa käsityötä, kankaita ja lasia. Äänten lisääminen teoksiin sai mut tuntemaan olevani jossain kaukana reissussa. Sehän on tietenkin aina plussaa. (Sainpas kääräistyä tähän pakettiin edes naruksi jotain matkailuun liittyvää, hehe)

HASSUTTELUMAHDOLLISUUS

Tämä on nykyajan vastine Lintsin vääristäville peileille.
Älä ikinä jätä käyttämättä hassuttelumahdollisuutta.

Toimii aina! Kato vaikka! Ja koita vaikka!

10 Comments

 • Mari

  Malva on kyllä hieno museo. Olen jo pari kertaa matkustanut Lahteen pelkästään Malvan ja sen näyttelyn johdosta (meiltä on noin 300 km yhteen suuntaan Lahteen). Ja tuo Klaus Haapaniemen näyttely oli niistä se toinen. Hienoa, että tällaisia museoita avautuu!

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Raija! Noita vilkkuvaloja oli esityksessä vaan pienet hetket eli sanoisin, että kannattaa mennä ja pitää sitten vaikka silmät kiinni vilkkujen ajan, jos tuntuu pahalta. Esityksen aikana pääsee myös poistumaan kesken ja se erikseen tullaan myös kertomaan saliin ennen kuin homma alkaa. Mulle tuo oli miellyttävä kokemus ja hienosti organisoitu.

 • Pirkko / Meriharakka

  Ehkä tuolle lisätylle todellisuudelle pitäisi joskus antaa mahdollisuus, mutta jotenkin puhelimen räplääminen ja niiden QR-koodien lukeminen on vaan niin vaivalloista ja lopputulos jää kuitenkin usein saavuttamatta – jotain menee pieleen. Viimeksi Helsinki Biennaalissa vieraillessamme jopa seurailimme muitakin saman asian parissa painiskelevia ja tuleehan siitä sitten yhteisöllinen kokemus, kun yhdessä todetaan, että ei toimi 🙂
  Lahti on meiltä jäänyt vähän katveeseen – liian kaukana päiväretkeksi, mutta liian lähellä oikeaksi matkakohteeksi.

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

   Kiitos, Pirkko! Ymmärrän, että kun tulee lukuisia sinne-päin-kokemuksia ei jaksa enää homma innostaa. Olen itsekin laittanut lukemattomia kertoja esim VR-lasit päähän ja todennut, että yhtä tyhjän kanssa. Tässä homma kuitenkin toimi ja yhdellä ja samalla koodilla sai katsottua nuo kaikki ”alustat”. Isona plussana myös nuo lukuisat tabletit, jotka sai vaan napattua viereiseltä pöydältä, niin ei tarvinnut edes omaa puhelinta räplätä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *