CHILE,  CHILE,  ETELÄ-AMERIKKA

CHILE: VIINI VIRTAA CASABLANCAN VIINITILALLA

VIÑEDOS VERAMONTE, CASABLANCA

Chilessä on kuulemma ihan pakko vierailla viinitilalla. No ei siinä sitten muu auta kuin vierailla. Viñedos Veramonte altos de casa blanca sai kunnian olla elämäni ensimmäinen (ja viimeinenkinkö?) viinitilavierailuni. En ole ollut noista ikinä kiinnostunut, joten tähän asti olen selvinnyt ilmankin. Olen se juntti, jolle viini on joko hyvää tai huonoa. Sen verran rajaan, että punaista se ei todellakaan voi olla ja kuplilla mielellään ne valkoisetkin. Mitä kupliin tulee, ei shampanja välttämättä -edes isolla hintalapulla- ole hyvää tai pese jotain pikkasen epäergonomisessa kyyryssä valittua kuohuviiniä. Status ja tunnelma on tietenkin sitten ihan eri juttu ja arvo sinänsä. Siis mikäli on. Joskus todellakin on.

Matka Santiago de Chilestä Casablancan laaksoon kesti alle tunnin. Tämä on yksi Chilen neljästätoista viinialueesta. Valle Central, Maipo Valley, Casablanca Valley, Colchagua Valley ja Maule Valley ovat kuulemma tunnetuimpia. Näillä alueilla on erilaiset ilmasto- ja maaperäolosuhteet, jotka mahdollistavat monenlaisten viinirypäleiden viljelyn. Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Chardonnay ja Sauvignon Blanc ovat varmastikin tärkeimmät lajikkeet. Lisäksi kasvatettavia ovat mm. Syrah, Pinot Noir, Malbec ja Viognier.

Missäs on tammitynnyrit? Minä luulin, että viinit lilluvat aina tammitynnyreissä — että se on se juttu. Täällä kuitenkin on hallit täynnä jotain betonisia munia. Sain tietää, että betonissa on kuitenkin jonkinverran huokoisuutta, jota tarvitaan hitaaseen, tanniinia kehittävään hapen sisäänpääsyyn. Munamainen muoto kierrättää hiivasoluja itsekseen, joten ilman manuaalista sekoitusta saadaan viinille parempi koostumus. Betonin eristys takaa myös tasaisemman lämpötilan käymisen aikana. Mutta mitäs sitten se kuuluisa tammitynnyreistä tuleva maku? Onko se sinulle tärkeä?

Lämpötilat ja kosteusprosentit tarkkailussa.

On täällä sentään tammitynnyreitäkin.

HIIPPAILEVA NUUSKIJA JA LAMPAALLA RATSASTUSTA

Sillä välin, kun viininvalmistuksen saloja selitettiin, kävi vähän matkan päässä ”viininnuuskija” kierroksellaan. Onnekseni en seurannut esittelyä turhan tarkkana ja ehdin parahiksi saamaan kuvan haistelijasta.

Rikkakasvien torjunta-aineet ja synteettiset lannoitteet loistavat täällä poissaolollaan. Kompostointi, johon käytetään sadon orgaanisia jäännöksiä kuten rypäleiden kuoria ja siemeniä ja tuotoksen levittäminen takaisin viinitarhan maaperään säästää rahaa ja resursseja, koska se samalla parantaa maaperän laatua. Kun vielä alpakat päästetään viinitarhoille köpöttämään, ne samalla ilmastavat maata kavioillaan, leikkaavat ruohoa nälkäänsä ja lannoittavat maata toisesta päästä.

Viininmaistelu maksoi 25 €. Onneksi heti sen jälkeen pääsi ratsastamaan lampaalla, niin oli mullekin jotain hauskaa, hehe! 

Viiniviljelmiä on Chilessä noin 100 000 hehtaaria eli kyllä he taitavat tietää, mitä tekevät. Minäkin saattaisin ryhtyä romanttisesti viininviljelijäksi, jos asuisin maassa, jossa on pitkät ja kuivat kesät sekä viileät yöt. Hapokkuuden ja aromien säilymisen salaisuus näet on tässä ilmastossa tapahtuva hidas kypsyminen. ”Kypsyisiköhän” siellä itsekin hitaammin…

Oletko ollut vierailulla viinitiloilla? Mikä on ollut upein kokemus?

20 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Heh, itselläni ei ole kokemusta yhdeltäkään viinitilalta, enkä myöskään kiinnostunut viineistä. Joskus olisi kuitenkin hauskaa vierailla jollakin viinitilalla. Joitain vuosia sitten kiertelin autolla Napan alueella Kaliforniassa, mutta eipä edes silloin tullut viinitiloilla käytyä. Niin ikään Kapkaupungissa jätin kauniiksi kehutut viinialueet kokonaan väliin.

    • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Mikko! No hyvä kuulla, etten ole ainoa joka ei ole asiaan vihkiytynyt. Tosin on aina kiva seurata vierestä, kun joku on itselle vieraan aiheen asiantuntija tai on jostain erityisen kiinnostunut ja innoissaan. Kaikille onneksi löytyy omat mielenkiinnon kohteet:)

  • Stacy Sofia Siivonen

    Isäni toimi aikoinaan Alkossa eri tehtävissä ja viinitiloilla olen kiertänyt Ranskassa, Romaniassa, Kyproksella, Italiassa ja USA:ssa. Se on paljon viinitilaa sellaiselle, joka ei ole juonut viiniä yli vuoteen. En edes muista, milloin oli viimeksi. Minusta viini on pullotettua hometta. Punainen tai valkoinen, ihan sama. Ai niin, lisäksi se saattaa triggeröidä fibromyalgiaflaren. Maistuu huonolta ja aiheuttaa kipua.
    Alpakat olisin halunnut nähdä, mutta niitä näin Perussa.

    • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Stacy! No niin, kuten monelle muullekin asialla, löytyy viinillekin niin rakastajia kuin inhoajia. Itse kuulun välimaastoon eli tulen hyvin toimeen ilman, mutta voin lasillisen silloin tällöin maistella. Ja toki voi viinitiloilla vierailla vierailla muutenkin vaan, vaikka sitten sivistääkseen itseään (eikä vaan ratsastaakseen lampaalla)

  • Mari/Maailma Kotina

    Olen ollut kerran viinimaistijaisissa. Ibizan viereisessä Formenteran saarella. Meitä oli vain minä, ystäväni ja eräs pariskunta. Parasta oli hauska ilta heidän kanssa.🫶

    • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

      Kiitos, Sari!

      No tämä just! Ruoka ja viini. Olen tasan yhden kerran oikeasti kokenut täydellisen yhdistelmän: kysymyksessä oli tosin jälkiruoka-jälkiruokaviini-kombo enkä yhtään enää muista mitä viini oli (tai edes jälkiruoka). Uskon että fiilis oli sama, joka tulee niille, jotka nauttivat hyvästä pihvistä ja siihen sopivasta punaviinistä.

    • INDIVUE

      Olipa kiva kuulla kuinka Chilessä torjunta-aineet ja synteettiset lannoitteet loistivat poissaolollaan ja muutenkin luomuja kasvatusmenetelmiä. Olen jotain punkkua Chilestä joskus maistanut ja se oli erittäin hyvää. (Mutta tämä ei ollut kehoite juomaan alkoholia) Matka- ja kuvauskohteena Chile kiinnostaa muutoinkin. Onpa hauskaa, että sinä olet jo ehtinyt.

  • Anne | Elämää Nomadina

    Tämä oli varsin hauska, rehellinen postaus 😀 Ei kaikkien todellakaan tarvitse viinistä tykätä, tai olla kiinnostunut viinitiloista. Itse olen kyllä jonkinmoinen viinisieppo, ja tykkään paitsi maistella erilaisia viinejä, myös perehtyä eri maiden viinikulttuureihin. Chilessä käydessä ei valitettavasti ehditty viinitiloille (se oli sellainen kovin pikainen sipaisu se, aikoinaan) mutta mieleenpainuvia vierailuja on ollut mm. Moldovassa, Italiassa ja Ranskassa, jossa ollaan oltu myös päivä viininkorjuussa. Toivottavasti vielä joku päivä päästään tutustumaan viinikulttuuriin Chilessäkin!

  • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

    Hah haa, vähän hymyilytti tuo punainen tai valkoinen.. no eihän kaikki voi olla kiinnostuneita kaikesta. Itse kyllä pidän viineistä, ehkä napsun verran enemmän perehtynyt kuin punainen tai valkoinen, mutta minullakin suosikki viini on se kuohuva viini. Olipas symppisjuttu tuo alpakoiden käyttö 🤩

  • Paula - Gone with the Gastons

    Täällä Kaliforniassa kun asuu, niin kyllähän sitä on tullut viinitiloilla vierailtua. Olen muutenkin viininystävä ja entinen viiniopin opettaja.. heh. Ihanan rehellisesti olet kertonut kokemuksestasi. Kaikkia ei voi kiinnostua samoista asioista. Mutta lampaista toki voi tietenkin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *